Lisse sluit jaarrekening 2017 positief af

LISSE n Het college van burgemeester en wethouders legt met de jaarstukken 2017 verantwoording af aan de raad over wat zij in 2017 gedaan en bereikt heeft. De collegeleden constateren dat er op diverse werkterreinen prima resultaten zijn behaald. Het resultaat van de jaarrekening over 2017 is bijna € 1,3 miljoen positief.

Door Arie in 't Veld

De Jaarstukken 2017 zijn in belangrijke mate voorbereid door het voorgaande college dat onlangs afscheid heeft genomen. Het nieuwe college spreekt zijn waardering uit over wat er door het voorgaande college allemaal is bereikt. Wethouder Kees van der Zwet van Financiën: "Er zijn goede resultaten behaald in 2017. Daarom gaan wij een aantal beleidslijnen zeker voortzetten. Zo wil Lisse door intensieve samenwerking met inwoners (participatie) het vertrouwen in de overheid vergroten. Ook wil het college hiermee breed draagvlak creëren voor initiatieven, beleid en besluiten."

Op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling zijn in het afgelopen jaar de laatste taken van de overheid overgeheveld naar gemeenten. In 2017 zijn diverse activiteiten verricht op het gebied van jeugd, Participatiewet en Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Eind 2016 zijn nieuwe contracten gesloten met jeugdhulpaanbieders die in 2017 zijn uitgevoerd. In 2017 is voor de Participatiewet vooral gewerkt aan de interne organisatie van het Servicepunt Werk, het verwerven van bekendheid en het opbouwen van netwerken met onder meer werkgevers. Ook de ondersteuning van cliënten naar werk is op gang gekomen. Met de gemeenten Hillegom, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen is voor de vernieuwing van de Wmo een onderzoek naar de toegang tot hulp en ondersteuning uitgevoerd. De conclusies en aanbevelingen uit dit onderzoek zijn besproken met partners uit het maatschappelijk middenveld en krijgen het komend jaar vorm.

Op het gebied van onderwijs is ingezet op de aansluiting met het arbeidsmarktbeleid, onderwijs aan nieuwkomers/statushouders en preventie om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen. Bij KTS in Voorhout kunnen leerlingen met autisme uit Lisse in een prikkelarme omgeving met kleine groepen toch hun diploma halen. In 2017 is een derde taalklas geopend in Noordwijkerhout. Het project Samen Zorgen van het Fioretti College Hillegom is eind december van start gegaan.

Verder is in 2017 bekend geworden wat de effecten zijn van het omgekeerd inzamelen van het huishoudelijk afval. Het doet het college goed te zien dat inwoners van Lisse hoog scoren op zorgvuldige afvalscheiding. Ook de scholen zijn actief aan de slag gegaan met afvalscheiding.

Naast dit alles was 2017 het eerste jaar van de ambtelijke samenvoeging met de gemeenten Hillegom en Teylingen. De ambtelijke organisatie HLTsamen heeft afgelopen jaar haar vorm gekregen en de meerwaarde – ondanks onvermijdelijke kinderziekten – van samenwerken is stevig merkbaar.


Schrijf je in voor kinderrommelmarkt

Lisse n De inschrijving voor de kinderrommelmarkt in het centrum van Lisse is geopend.

Op zaterdag 14 juli is er in Dorpshart Lisse tussen 10 en 14 uur een gezellige kinderrommelmarkt in de Kanaalstraat en de Kapelstraat, gratis toegang. Kinderen kunnen dan hun oude speelgoed verkopen en zo een zakcentje verdienen voor de vakantie. Belangrijk: bij inschrijving dient het kind aanwezig te zijn of men dient het legitimatiebewijs van het kind te tonen. Dit in verband met handelaren; commerciële verkoop is namelijk niet toegestaan. Inschrijven kan bij Museum de Zwarte Tulp en VVV Lisse vanaf 12 juni, 10.00 uur.