Brandweer Lisse actief

LISSE n De brandweer van Lisse is vorig jaar behoorlijk actief geweest. Arjan van de Watering, plaatsvervangend districtscommandant HLT presenteerde vorige week in de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën wat cijfers over dat jaar.

Door Arie in 't Veld

"De brandweer (tegenwoordig regionaal) levert brandweerzorg en rampenbestrijding en crisisbeheersing in een gebied met 780.000 inwoners in 19 gemeenten. In 2017 kwam het korps in actie voor 6596 incidenten, variërend van brand tot kat in de boom. Daarnaast waren er 765 assistenties bij ambulancewerk. Bijvoorbeeld het horizontaal verplaatsen van een patiënt vanuit de slaapkamer. Daarnaast waren er 8439 adviezen en controles voor risicobeheersing en zijn bij het korps 136 beroepsmensen betrokken en 974 vrijwilligers, alsmede 236 professionals voor de risicobeheersing."

In Lisse werden 50 incidenten gemeld

Van de Watering zegt over de cijfers dat Post Lisse in 2017 veertien adviezen op het gebied van de omgevingswet heeft gegeven, acht adviezen bij evenementen, vijf adviezen inzake bereikbaarheid, 28 controles brandveiligheid en drie hercontroles.

In totaal waren er 50 incidenten, waarvan 12 keer een brand, 19 keer werden de brandweermensen in de pakken geroepen wegens automatische brandmeldingen en er waren 19 ongevallen waarbij de brandweer in actie moest komen. "Overigens is de afspraak dat we binnen negen minuten op het meldadres zijn."


Burendag 2018: aanmelding geopend

regio n De inschrijving voor de 13e editie van Burendag is geopend. Alle buurten van Nederland kunnen hun Burendagactiviteit aanmelden en een financiële bijdrage aanvragen via www.burendag.nl. De dag wordt ieder jaar georganiseerd door Douwe Egberts en het Oranje Fonds om buren dichter bij elkaar te brengen. Deze editie gaan de organisatoren zich extra inspannen om buren bij elkaar te krijgen in buurten waar dat niet vanzelfsprekend is. Burendag valt dit jaar op 22 september.

De afgelopen 13 jaar zijn miljoenen buren bij elkaar gebracht op Burendag: bewoners bedenken zelf een activiteit, zoeken daar draagvlak voor en kunnen een Burendagpakket en een financiële bijdrage aanvragen.

Dit jaar gaan de organisatoren een aantal buurten een steuntje in de rug bieden.

In buurten waar minder verbinding is en het de buurt niet zelf lukt een Burendag van de grond te krijgen, gaan Oranje Fonds en Douwe Egberts een Burendagactiviteit organiseren.

Als dit een succes blijkt, nemen de organisatoren die rol de komende jaren in meer buurten op zich. De buurten waar de speciale aandacht naar uit gaat, worden geselecteerd op basis van onderzoek naar verbinding in de buurt.

Een miljoen deelnemers

In 2017 deden zo'n 1 miljoen mensen mee aan duizenden activiteiten in heel het land. In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo'n 36.000 Burendagactiviteiten. Buren kunnen via www.burendag.nl een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 400 euro voor hun Burendagactiviteiten.