2017 productief jaar voor Stek

LISSE n 2017 was voor woonstichting Stek een productief jaar. Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag.

Door Arie in 't Veld

"Een jaar waarop we met tevredenheid terug kunnen kijken en vertrouwen biedt voor de toekomst," aldus bestuurder Hans Al. Onder het productieve karakter valt onder andere ook de fusie met de Warmondse collega Warmunda en er zijn de nodige nieuwe woningen opgeleverd. 200 over vijf verschillende locaties om precies te zijn en op dit moment 97 woningen in aanbouw en ruim 400 in ontwikkeling. De investering daarvan bedraagt 21,4 miljoen euro.

De huurders hebben Stek een goed rapportcijfer gegeven. Onder andere een 7,0 voor de contacten, een 7,5 voor een nieuwe woning, een 7,9 voor verrichte reparaties en een 8,2 voor onderhoud. Het totale waarderingscijfer voor alle elementen bedraagt 7,6. Ruim boven het landelijk gemiddelde van een 7, maar dat had wellicht hoger kunnen zijn als er iets beter was gescoord op het onderdeel contact dat in 2017 wat lager scoorde.

Op dit moment heeft Stek 5.982 sociale huurwoningen en 577 woningen in de vrije sector. Maar daarmee is de kous nog niet af, want er staan minimaal 2288 actief woningzoekenden op de lijsten en de gemiddelde inschrijftijd bedraagt thans ruim zes jaar. Acht miljoen euro werd besteed aan onderhoud, 2,6 miljoen aan renovaties en 672.000 euro aan duurzaamheid zoals zonnepanelen op 250 woningen en een appartementencomplex. In het jaarverslag wordt geconstateerd dat er vorig jaar helaas twee ontruimingen waren en er samen met de vijf gemeenten in de streek hard wordt gewerkt om tot een fonds Voorkoming Huisuitzettingen te komen. Vorig jaar zijn veertien woningen verkocht, waarvan negen op de vrije markt en vijf aan de zittende huurders. Het doel was 20 huizen te verkopen.