Ook Hal 1 moet eraan geloven en wordt met de grond gelijkgemaakt. | Foto: Arie in 't Veld
Ook Hal 1 moet eraan geloven en wordt met de grond gelijkgemaakt. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Hobaho veilinghallen zijn nu echt definitief geschiedenis

LISSE n Ook Hal 1 aan de Haven moet er aan geloven: vorige week zijn de slopers gestart met het neerhalen van de voormalige veiling Hobaho. Dat wordt nog wel zo genoemd, maar heeft allang niets meer met de huidige Hobaho te maken die is gevestigd aan de Prof. Van Slogterenweg.

Door Arie in 't Veld

Voor het gehele gebied komt een nieuwe naam, namelijk 't Havenkwartier. Hier worden 44 koopwoningen en 21 koop-appartementen gerealiseerd. De diversiteit die Lisse kenmerkt, is ook in 't nieuwe Havenkwartier terug te vinden. Er is voor ieder wat wils en dat is ook duidelijk geworden, want de belangstelling voor de nog te bouwen woningen blijkt erg groot.

Hobaho

Hal 1 stamt uit 1922 en kreeg een uitbreiding in 1928. In de grote hal was plek voor flink veel manden (later kratten) bloembollen, een handelsruimte, kantoren en de veilingzaal. Alhoewel Hobaho nagenoeg alle jaren waarin het bedrijf bestaat aan de Haven was gevestigd, was dit niet de plek waar de bedrijfsactiviteiten het eerst werden gestart. Dat gebeurde namelijk in het inmiddels gesloopte restaurant 'De Witte Zwaan' in het centrum van Lisse. De heren HOman, BAder en HOgewoning hielden daar onder de naam NV Hollands Bloembollenhuis de eerste droge veilingen. Het veilen van bloembollen. De eerste veiling vond plaats op woensdag 20 juli 1921, toen het prachtig weer was. De initiatiefnemers hadden alle geluk van de wereld, want de aanvoer van bloembollen was zo groot dat ze in de open lucht moesten worden opgeslagen en het mooie weer bleef aanhouden. Het drietal kon echter niet het risico nemen dat een volgend keer de producten aan weer en wind blootgesteld zouden moeten worden en ging op zoek naar een plek in Lisse om een bedrijfspand te bouwen. Die plek werd de aan de Haven gelegen zogenoemde 'Kappelewei', vermoedelijk zo genoemd omdat het geld dat werd verdiend met de opbrengst van het gras ten goede kwam aan de plaatselijke kapel. Het gebouw kwam per trein vanuit Duitsland waar het op de kop was getikt voor een redelijke prijs. Er waren 35 wagons nodig om de voormalige hangar naar Lisse te vervoeren en architect Leen Tol gaf het gebouw een eigen gezicht.

Zwanen

Aanvankelijk werden na een aantal jaren twee enorme witte zwanen op de kop van de voorgevel geplaatst die herinnerden aan het feit dat Hobaho in 1921 in De Witte Zwaan was gestart. Na modernisering van de uitstraling moesten ook de zwanen eraan geloven. Gelukkig bleven die kunstwerken wel bestaan; ze krijgen een plaats in het nieuwbouwproject. Hoe dan ook, de veilinggebouwen worden definitief geschiedenis en de beide zwanen maken van die geschiedenis deel uit.