Eindelijk het felbegeerde vwo-diploma op zak! | Foto: Remco Out
Eindelijk het felbegeerde vwo-diploma op zak! | Foto: Remco Out Foto: Remco Out

Voor het laatst allemaal samen

Lisse n Na jaren van heel veel kennis opdoen, vaardigheden leren, ontdekken, vallen, opstaan en voor velen ook heel hard werken, zijn bij het Fioretti College in Lisse alle eindexamenkandidaten van de mavo en het gymnasium geslaagd en heeft 97 procent van de kandidaten voor havo en vwo het felbegeerde diploma mogen ontvangen. Op de foto alle vwo'ers en hun mentoren bij de feestelijke diploma-uitreiking in de school aan de Sportlaan. | Tekst: Remco Out


Zomeravondvoetbal een schot in de roos

Lisse n FC Lisse draait in de zomer op de donderdagavond acht weken lang op volle kracht door. Het zomeravondvoetbal is met 25 teams een schot in de roos. Het evenement is zonder arbiters. Na afloop van de wedstrijden is het goed toeven in de kantine van FC Lisse met als vaste barmedewerkers 'Tante' Hennie de Bakker en Johan van der Slot.

Door Jankees Faas

Hubert Habers over het ontstaan van het zomeravondvoetbal. "Ik deed dertien jaar geleden met een team van Katwijk mee aan een toernooi bij VV Noordwijk. Toen dat te fanatiek werd zijn wij daar gestopt. Acht jaar geleden zijn wij begonnen bij FC Lisse." Wim Boot over het koningskoppel achter de bar. "De donderdag is de avond van Tante Hennie en Johan. Zij zijn enthousiast. Het is dan ook altijd gezellig."

Binding

Het zomeravondvoetbal zorgt voor binding, zegt Hubert. "Heel veel spelers die zijn gestopt, zie je terug. De spelers komen van zo'n zes voetbalclubs uit Lisse en omgeving. Vanuit het zaalvoetbal bij FC Lisse en de 35-plus-voetballers. Bijkomende factor is dat het ook geld voor de club oplevert. We hebben nu 2,5 kunstgrasvelden ter beschikking. De teams zijn verdeeld over drie niveaus. In de A-poule zitten selecties van FC Lisse, Kagia en andere clubs. Dit zijn vooral jonge gasten. De B-poule is weer wat sterker dan de C-poule. Iedereen kan dus een balletje trappen op zijn niveau."

Wim zit samen met Han Baak, René de Kooker, René de Jager, Hubert en Kees Schalk in het begeleidingsteam van het zomeravondvoetbal. "Er zijn aanspreekpunten nodig. Ik ben echt een voetbalman en vind het leuk om mee helpen te organiseren. Je ontvangt de spelers en zorgt dat de teams een kleedkamer hebben. En natuurlijk moeten de velden met hun materialen klaarstaan. Bij eventueel slecht weer, zoals onweer, halen wij de spelers naar binnen." Hubert vult aan: "We houden de velden netjes, want op vrijdag komen de mensen van de golf weer naar FC Lisse."

Hubert noemt het zomeravondvoetbal heel ontspannen. "Met een zonnetje langs de lijn. De wedstrijden duren twee keer twintig minuten. Zonder scheidsrechters. Iedereen bewaakt zelf de regels. We hebben nog nooit problemen gehad. Alle teams krijgen een bal en op de laatste avond is er een barbecue." Maar er blijven altijd nog wensen. Hubert: "Het zou prachtig zijn als we ook nog een damespoule krijgen."