Meinhart van der Reep vertelt honderduit over zijn bijen. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Meinhart van der Reep vertelt honderduit over zijn bijen. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Bijen kijken en honing proeven bij Meinhart

n 'Voor bijen hoef je niet bang te zijn'

HILLEGOM n De NBV, oftewel de Nederlandse Bijenhouders Vereniging organiseerde in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 juli weer de Nationale Open Imkerijdagen. Ruim tweehonderd individuele imkers en imkerverenigingen hebben aan deze open dagen meegedaan en ook Meinhart van der Reep van Imkerij Weerlanerpolder. Mede dankzij het stralende weer, was het beide dagen behoorlijk druk op de Imkerij aan de Oude Weerlaan.

Jong en oud kwamen een kijkje nemen en konden verzekerd zijn van een ruime rondleiding en een praatje van de imker, die echt hart voor zijn werk heeft.

Sterker nog: ieder uur was er een rondleiding ingepland en steevast had Van der Reep tijd tekort. De aanwezigen liet hij ondere andere zien hoe honing geslingerd wordt. Dat werd niet bij iedere groep gedaan, omdat de imker eerst moest zorgen dat het veilig was voor de bezoekers. "Soms is honing slingeren lastig. Zodra de bijen honing ruiken komen ze daar massaal op af. Dat is dus een secuur werkje."

Uiteindelijk lukte het toch. Na het honing slingeren konden de aanwezigen zelf een potje honing tappen uit de honingkast, waarin de verse honing zat. "Verser kan eigenlijk niet, die honing is echt super lekker."

Waar is de koningin?

Ook mochten de aanwezigen een kijkje nemen in de bijenstal waar de observatiekasten zijn te vinden. "Ik heb twintig observatiekasten en acht bijenvolken. Ieder volk bestaat uit 30 tot 35000 bijen. Dat is afhankelijk van de grootte van het volk. Iedere volk heeft een eigen koningin". Uiteraard wilden de kinderen meteen weten waar de koningin was, maar dat was moeilijk te zien.

26 bijenvolken op vijf plekken in de streek

"Kijk eens hoeveel bijen er zitten! Dan moet je echt geluk hebben dat ze aan de buitenkant het broednest zit. Meestal kiest de koningin voor een plekje aan de binnenkant. Het gebeurt sporadisch dat een bezoeker geluk heeft en de juist haar rondje gaat maken zodat ze haar kunnen zien." Van der Reep heeft niet alleen bijen aan de oude Weerlaan. In totaal heeft Meinhard van de Reep zesentwintig volken, verspreid over vijf verschillende plekken in Hillegom. Lisse, Lisserbroek en Beinsdorp. Veertig jaar geleden is hij als imker begonnen. "Ik ben een cursus gestart waardoor mijn liefde en fascinatie voor de natuur, hoe bijen leven en wat ze betekenen voor de natuur is gegroeid. Volgens Van de Reep hoeven mensen niet bang te zijn voor bijen. "Bijen zijn in tegenstelling tot wespen georiƫnteerd op bloemen en niet op zoetigheid. Als je gewoon rustig blijft staan, dan gebeurt er niets", legt hij een meisje uit, die met haar vader naar de open dag was gekomen. Zij kreeg een bijenkap op toen ze de bijenstal gingen bezoeken. "Ik krijg de laatste tijd veel scholen op bezoek, daarom heb ik een aantal nieuwe kappen gekocht. Daarmee kunnen de kinderen dichtbij komen en verliezen hun angst voor bijen, omdat ze zich beschermd voelen."