Open (monumenten) dag bij Veelzorg

Hillegom n Bij Kwekerij Veelzorg aan de Stationsweg 131 is zaterdag 1 september van 11.00 tot 15.00 uur een open dag.

In de ruimtes van de stichting Vrienden van Oud Hillegeom, het kantoor en een deel van de achter het kantoor gelegen hyacinten-holkamer, zullen de vrijwilligers van de werkgroepen de bezoeker informeren over hun activiteiten om de geschiedenis van Hillegom te bewaren en te gedenken. Deze dag is bij uitstek geschikt om nader kennis te maken met de stichting, én met een deel van de schenkingen die de schatkamer hebben verrijkt. De focus ligt op de geschiedenis van de bloembollencultuur en die van het bijzondere terrein van Kwekerij Veelzorg.

De open dag is onderdeel van de Open Monumentendag Special, die door BOEi en het comité Open Monumentendag is georganiseerd, met steun van BankGiro Loterij. De Specials stellen eigenaren van monumenten in de gelegenheid om hun monument op een specifieke datum in het zonnetje te zetten. Voor Kwekerij Veelzorg is gekozen voor zaterdag 1 september. Gedurende de open dag zullen vrijwilligers van de Vrienden van Oud Hillegom een aantal rondleidingen over het gehele terrein verzorgen, waaronder de gerestaureerde bollenschuren (11.30, 12.00, 12.30 en 13.00 uur). Om 14.00 uur vindt in de holkamer een presentatie plaats over de geschiedenis van de iconische bollenfamilie Veldhuyzen van Zanten door Arie Dwarswaard, schrijver van het boek 'Veldhuyzen van Zanten, van vader op zoon'.


Cultureel Café Lisse over optische illusies

Lisse n Bij een optische illusie confronteer je je ogen met een beeld dat je hersenen niet goed of verkeerd verwerken.

Tijdens het Cultureel Café Lisse op donderdag 6 september in de bieb aan de Koninginneweg 79A worden zelf ook een paar optische illusies gemaakt. BIB-kunstenaar Ada van Werkhoven laat zien hoe je op heel eenvoudige wijze je brein in de war kunt brengen. Jazztrio Jazzam speelt de sterren van de hemel. Verder is er de open microfoon en men zorgt voor een hapje en drankje. Special guest is wethouder Jeanet van der Laan. Het café is open van 19.30 tot 22.00 uur.


Cursus pastelschilderen

Lisserbroek n In De Meerkoet in Lisserbroek (dinsdagmiddag) en in dorpshuis Het Eiland in Beinsdorp (dinsdagavond) geeft Dick Stolp een 10-weekse cursus pastelschilderen. Bij voldoende animo start deze op 18 september. In De Meerkoet van 13.30 tot 15.30 uur en in Het Eiland van 19.30 tot 21.30 uur. Kosten zijn 82,50 euro voor 10 lessen. Voor info/aanmelding bel met Dick 06-54290191 of mail d.stolp@online.nl.