Wilma Geljon en Eric Prince zijn blij met de 22 deelnemende monumenten. | Foto: Arie in 't Veld
Wilma Geljon en Eric Prince zijn blij met de 22 deelnemende monumenten. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Open Monumentendag wordt sfeervol

LISSE n De 32ste aflevering van Open Monumentendag op zaterdag 8 september belooft een sfeervolle gebeurtenis te worden. Eric Prince en Wilma Geljon van het organiserende comité dat vanuit de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) dit jaar voor het eerst de organisatie regelt, zijn daarvan overtuigd.

Door Arie in 't Veld

"Dit keer is het thema 'In Europa', dus we zochten monumentale gebouwen die daarop betrekking hebben en ook bezichtigd kunnen worden", aldus Prince. In elk geval zijn er dit jaar vijf nieuwe monumenten gratis te bezoeken, zoals Floralis waar het evenement om 09.30 uur door burgemeester Lies Spruit wordt geopend. Verder Galerie Kompaan waarin voorheen Rutger Schilpzand woonde, de voorzitter van de Nederlandse Dahlia Vereniging. De bloemen gingen naar veel landen in Europa, waarmee het thema van deze dag gestand wordt gedaan. "Het pand werd in 1952 geopend en vormt in feite een Zwitsers chalet," aldus Wilma Geljon. Hier wordt op de harp gespeeld door Ben van Haastregt. Er is die dag meer muziek in diverse monumenten, zoals de Agathakerk; de Engelbewaarderskerk, de Samenwerkings Gemeente in de Veldhorststraat; de Nederlands Hervomde Kerk in het dorp; Dever, SterkSaam, Salvatori, waar vaak internationaal getinte activiteiten plaatsvinden, en Romijn's Antiek. Geljon vertelt dat verder als nieuwelingen het kantoor van ontwerpbureau van Joh. Veldhoven in de voormalige pastorie Mariënhof van de Mariakerk aan de Oranjelaan wordt opengesteld, alsook de achterzijde van het voormalige CNB-pand op de hoek Lisbloemstraat/Tulpenstraat.

Prince vertelt dat het bijzonder leuk was om de 22 monumenten (waarvan zeven rijksmonument en zes gemeentelijk monument) bij elkaar te krijgen die nu op het programma staan. Dit is te vinden in de folders die straks verkrijgbaar zijn bij het gemeentehuis, de VVV, de bibliotheek, Jumbo in de Poelpolder en boekhandel Grimbergen. "Uiteraard is het ook zeer de moeite waard om het gerestaureerde Hofje van Six aan de Kanaalstraat te bekijken. En een bezoek aan het Tussenstation met modelspoortreinen van onder andere Jozef Ludz." Prince zegt ook dat het comité enkele vrijwilligers kan gebruiken die meehelpen om de volgende editie op de kaart te zetten. "In september wordt het thema van volgend jaar bekendgemaakt; dan kunnen zij helpen om naar de invulling daarvan te zoeken." Wilma Geljon vult aan dat men op een goede belangstelling hoopt. "Vorig jaar waren er 3300 bezoekers uit 58 plaatsen en het zou natuurlijk erg leuk zijn als er weer zoveel belangstelling wordt genoteerd. Daarop kan dan worden teruggeblikt bij de sluiting om 17.00 uur in het gebouw van de VOL. Beide comitéleden wijzen ook naar activiteiten voor de jeugd, zoals de vlaggenquiz en de paardentram. Prince zegt tenslotte dat, nadat de gemeente eerder aankondigde op de bijdrage voor deze dag te bezuinigen, een positieve verandering is gekomen en men giften heeft ontvangen van onder meer Fonds 1818.