Burgerinitiatief om duurzamer te worden met 72 zonnepanelen

Hillegom n De inwoners aan de Prinses Marijkestraat hebben de handen in een geslagen voor een meer duurzame buurt. Ze hebben 72 zonnepanelen op de rij garagedaken neergelegd. De gemeente heeft het burgerinitiatief ondersteund en daarom was wethouder Karin Hoekstra aanwezig om de panelen te onthullen.

Door Remco Out

"Geweldig dat burgers samen bezig zijn om duurzamer te zijn. Ook is hun samenwerken beloond met een mooie korting en het dak ziet er mooi uit, doordat het een groot geheel is geworden", laat Hoekstra weten. Het idee is van Erica en Harry Kunne: "In maart zijn we ons erin gaan verdiepen. Toen hoorde we dat onze buren ook wel interesse hadden en later kwamen er nog een paar buren bij." Volgens het bedrijf dat de panelen levert, kwamen ze tot de conclusie dat de zonnepanelen op de garagedaken het beste rendement zouden opleveren. "Op dat moment kwamen we op het idee om dan ook te proberen het hele dak van de garages vol te leggen met zonnepanelen en dat is nu ook gelukt", vult Harry Kunne aan.

Buurtproject

Al snel werd het echt een buurtproject. Vooraf zocht de een verschillende bedrijven uit en keek de ander met een aannemer naar het dak. Tijdens het leggen regelde de ene buurvrouw koffie en de andere buren opende alle garages.

Ook door wat tegenslagen kwamen de buren veel meer bij elkaar over de vloer. "Het was leuk om zo met de buurt bezig te zijn."

Ook de gemeente heeft meegeholpen aan het project.

Een lantaarnpaal stond zo erg in de weg dat op een paar zonnepanelen schaduw zou vallen. "Wij willen als gemeente graag helpen bij dit soort projecten. Bij deze plek hebben we een lantaarnpaal weggehaald, omdat dit kon in het lichtplan.

Helaas kan dit niet altijd. Zo kan een boom bijvoorbeeld echt niet gekapt worden, omdat we willen dat Hillegom een groen dorp is", legt Hoekstra uit.

Hillegom energieneutraal

In 2030 wil Hillegom energieneutraal zijn. "Als gemeente hebben we ook een duurzaamheidslening die inwoners kunnen aanvragen om hun duurzame projecten te financieren", laat Hoekstra weten. Ook doet Hillegom mee met de Duurzame Huizen Route op 3 en 10 november.

Duurzame projecten zijn dan te bekijken en ook de bewoners aan de Prinses Marijkestraat doen mee.