Afbeelding
Foto:

Statencommissie over Duinpolderweg

regio n Het was afgelopen woensdag 12 september aan de Statencommissie Verkeer en Milieu van Zuid Holland om zich eindelijk uit te spreken over hun keuzen in het dossier Duinpolderweg. Zowel over de hoofdverbinding de Duinpolderweg, maar ook over de ringwegen bij Lisse en Zwaanshoek werd meer duidelijkheid verwacht met het oog op de definitieve besluitvorming in de voltallige vergadering van Provinciale Staten van Zuid Holland, woensdag 19 september.

Door Jos Draijer

Tijdens deze vergadering werd geleidelijk duidelijk welke posities de verschillende politieke partijen innemen. Dat is belangrijk omdat de meningen verdeeld zijn en bij stemming zal blijken hoeveel stemmen voor- en tegenstanders hebben weten te vergaren op een totaal aantal van 55 Statenzetels. Nodig voor een meerderheid: 28 stemmen.

Sommige partijen waren duidelijk, anderen hielden een slag om de arm, of waren er nog niet definitief uit.

Wat betreft de Duinpolderweg bleek opnieuw dat Groen Links (3 zetels) en de PVV ( 7 zetels) helemaal niets zien in dit project omdat nut en noodzaak volgens hen niet is aangetoond. De Partij voor de Dieren (2 zetels) vindt dat de Midden variant nog onvoldoende is onderzocht om daar nu al over te kunnen beslissen. Hun voorkeur gaat uit om het project in stukken te knippen en stap voor stap te werken aan oplossingen.

De partijen 50+ (2 zetels) en de Socialistische Partij (SP, 5 zetels) zijn uitgesproken voorstanders van de variant NOG Beter over de Weerlaan.

Dat was de PvdA (5zetels) aanvankelijk ook maar die partij stelde tijdens de vergadering dat zij dat niet meer zo stellig is.

Belangrijkste reden daarvoor is dat de PvdA geconstateerd heeft dat er weinig bestuurlijk draagvlak is bij betrokken gemeenten in de regio Holland Rijnland voor de variant NOG Beter. Hij kondigde een motie en amendementen aan. Bij aanname daarvan valt met de PvdA te praten over de Midden variant.

De SGP/CU heeft, net als de PvdA A, zijn positie nog niet definitief bepaald omdat ze er nog niet welke van de twee varianten hun definitieve voorkeur heeft.

DE VVD (10 zetels), het CDA ( 6 zetels) en D'66 (7 zetels) zijn voor de Midden variant zoals voorgesteld door beide Colleges van GS van Noord- en Zuid Holland. Deze drie Collegepartijen komen echter enkele stemmen tekort voor een meerderheid.

Het ziet er naar uit dat wel of geen ruimtelijke reservering doen voor de beoogde doortrekking van N208 naar de N206 een belangrijke rol gaat spelen in de definitieve besluitvorming. Alle ogen zijn dan ook op de PvdA en de SGP/CU gericht.

Voor de gemeente Lisse is het van belang dat tijdens de vergadering de Gedeputeerde Vermeulen toegezegd met Lisse in gesprek te gaan over de uitwerking van verschillende varianten voor de zuidelijke ringweg.

Dit mede vanwege de commotie die daarover was ontstaan.