Wethouder Jan van Rijn en brievenschrijfster Julia. | Foto: Annemiek Cornelissen
Wethouder Jan van Rijn en brievenschrijfster Julia. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: Annemiek Cornelissen

Julia (9) schrijft brief aan burgemeester

n 'Het woonerf waar ik woon is onveilig'

HILLEGOM n De 9 jarige Julia van der Meer, woont samen met haar ouders Dennis en Annette aan de Himera, een woonerf. Dat betekent dat er door auto's slechts 10 km per uur mag worden gereden.

Door Annemiek Cornelissen

De buurtbewoners ergeren zich echter groen en geel, want er wordt volgens hen keihard gereden. Met name voertuigen die uit de parkeergarage van Olympus komen, schieten de straat in, mede vanwege de snelheid die zij in de garage al moeten nemen om boven te komen. Voor kinderen is hierdoor een onveilige situatie ontstaan, ook voor Julia, die besloot een brief te gaan schrijven aan burgemeester Arie van Erk.

Julia zit in groep 6 van Basisschool De Giraf. Op een gegeven moment kwam ze beneden met de handgeschreven brief en liet deze aan haar moeder zien.

"We waren best verrast en dachten, we gaan even kijken of er iets veranderd moet worden.

Het leuke was echter dat alles klopte en we de brief in een enveloppe hebben gedaan, postzegels erop en echt hebben verstuurd naar de burgemeester. Tot haar grote verrassing kreeg Julia antwoord.

De burgemeester had de wethouder van verkeer Jan van Rijn, in kennis gesteld van de brief en samen met de verkeersdeskundige Arend Kranenburg besloot hij bij Julia thuis in de straat en op het woonerf vorige week eens uitgebreid poolshoogte te nemen om zodoende de verkeerssituatie zelf in te schatten.

Drempel en erfafscheiding

Om 16.00 uur zouden de mannen komen en Julia stond ze toch wel wat zenuwachtig op te wachten. "Ik vind het echt zo spannend!", liet ze weten. Samen met haar stond nog een aantal buurtbewoners klaar om de wethouder de situatie uit te leggen. "Julia woont op een woonerf en de erfafscheiding van de uitrit stopt al eerder dan deze eigenlijk moet doen. Hierdoor ontstaat voor automobilisten het idee dat ze met een voorrangskruising te maken hebben. Dat gaan we veranderen.

We gaan deze erfafscheiding verplaatsen naar de Elsbroekerlaan toe. Verder komen de automobilisten heel hard de parkeergarage uitrijden. Hier willen we een drempel maken", zegde Van Rijn toe.

Omdat deze voor de uitrit van een van de woning moet komen is hiervoor toestemming nodig.

Besloten wordt dat de drempel komt vóór de deur van Julia. "We moesten een paar keer steken met de auto, maar dat hebben we er graag voor over", aldus haar moeder.

Julia toverde meteen een brede lacht tevoorschijn. "Ik ben echt heel blij. Nu kunnen we veilig buiten spelen en naar school. Pasgeleden is hier nog een poes aangereden en een eend. Ik hoop dat dat nu niet meer zal gebeuren!"