Afbeelding
Foto:

Velen oneens met besluit

Hillegom n Via een mail aan Gedeputeerde Staten van de Provincie van Zuid-Holland heeft de voorzitter van Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG), Alfred Pop, zijn teleurstelling geuit over de besluitvorming inzake de Duinpolderweg (DPW).

"U kent onze missie (behoud en beschermen van het wereldwijde, unieke karakter van de Duin- en Bollenstreek) en onze zienswijze op de DPW (geen reservering en de Weerlaan doortrekken)", zo stelt hij in zijn schrijven van 27 september.

"Het CHG is teleurgesteld over de Middenvariantkeuze. Het unieke middeleeuwse slagenlandschap zal worden aangetast. De toegezegde natuurcompensatie beschouwt het CHG als een doekje voor het bloeden. Historische landschapselementen en een oude molensloot kun je niet 'verslepen'. De Middenvariant is rampzalig voor de cultuurhistorische waarden en voor de recreatieve beleving van de Oosteinderpolder. Wij spreken de wens uit dat bij de nadere uitwerking het tracé zo min mogelijk schade aanbrengt aan het unieke sloten- en verkavelingspatroon en dat de unieke zichtlijnen behouden blijven (verdiepte aanleg)." Het CHG is blij dat de ruimtelijke reservering van tafel is, maar vreest dat dit niet blijvend is: "Dat in de kop van de Duin- en Bollenstreek meer woningbouw komt, is niet overtuigend weerlegd", aldus Pop. "De druk om een HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer, Red.) verbinding te realiseren als tegemoetkoming voor een integrale aanpak is toegenomen. Zo'n busbaan verschilt weinig van een autoweg vanwege de perceelafsluitingen en doorkruising van uniek bollenlandschap. Wij wijzen dit ten stelligste af."

'DPW stopt vóór de duinen'

Ook van Henk Westerhuis ontving de redactie een mail: "Op 19 september 2018 viel dan eindelijk het besluit voor een nieuwe tweebaansweg onder de Ringvaart door tussen de N205 en N208. Om na te gaan hoe belangrijk deze weg is, is het goed om na te gaan hoe blij gemeenten en beide provincies met de weg zijn.

• Hillegom: Op dezelfde dag dat het besluit genomen werd, tekende het Haarlems Dagblad de reactie op van wethouder Anne de Jong: 'Blij en opgelucht', gevolgd door: 'zijn partij BBH had liever helemaal geen weg gezien'. Een deel van de inwoners vindt dat eerst eens het kruispunt bij de N207 verbeterd moet worden. Een ander deel vreest dat de weg de voorbode is van oprukkende verstedelijking van de streek.

• Heemstede: De weg lijkt nogal wat sluipverkeer aan te gaan trekken en daarmee wordt het in Heemstede waarschijnlijk veel drukker in plaats van rustiger. Heemstede is daarom overtuigd tegenstander van deze versie van de weg, die men ook wel de halve middenvariant noemt.

• Bloemendaal: Op de website van gemeente Bloemendaal staat al even te lezen: 'De medewerking aan realisatie van de DPW wordt niet langer gezien als nodig voor de inwoners van onze gemeente.' Ook Bloemendaal ervaart de weg dus meer als last, dan als lust en heeft daarom de handdoek in de ring gegooid en weigert mee te betalen.

• Haarlemmermeer: De eerder geplande zuidvariant tussen Zwaanshoek en Beinsdorp leek de raad uitstekend, maar deze variant ervaren inwoners van met name Zwaanshoek als een regelrechte ramp. Zij stellen: "Ons dorp is met deze verbinding de klos". De vraag is ook in hoeverre dit wegtracé aansluit bij de nieuwbouwplannen van de Haarlemmermeer.

• Provincie Noord-Holland Noord-Holland wil al jaren een vierbaansweg die doorloopt naar de N206. Nu de weg ophoudt bij de N208 is het de vraag of Noord-Holland tientallen miljoenen uit gaat trekken. Goed beschouwd schiet Noord-Holland hier niet veel mee op, want de weg lijkt vooral bedoeld om Amsterdam met een snelle verbinding naar de Zuid-Hollandse kuststreek (Keukenhof, ESA/Estec en congreshotels) beter op de kaart te zetten.

• Provincie Zuid-Holland Drukte in Bollenstreek-noord bevindt zich vooral ten zuiden van Hillegom tussen Hillegom en Lisse ter hoogte van de N207. Met name bij piekdrukte zoals spitstijden en Bollenstreek-toerisme is híer sprake van filevorming. Het is dan ook de vraag wat Zuid-Holland met een weg ten noorden van Hillegom gaat winnen.

Eindelijk dus een besluit na tien jaar praten over een weg, na manjaren vergaderen en na meer dan een miljoen euro aan rapportenmakerij. Maar of alle partijen gaan investeren in deze weg is de vraag. We gaan het meemaken… of niet."