Ontschottingsprogramma voor complexe problemen voortgezet

LISSE n De gemeente wil integrale vraaggerichte ondersteuning en maatwerk voor burgers die dat nodig hebben. Mede daartoe is het ontschottingsprogramma opgezet om eraan bij te dragen dat professionals dit maatwerk leveren en dat zij ontschot werken als zij belemmeringen tegenkomen.

Door Arie in 't Veld

Het doel is ook dat de gemeente haar regels en werkwijzen zo inricht dat dit mogelijk is. Medio 2016 startte het ontschottingsprogramma in het sociaal domein. Eind 2017 besloot het college met het programma door te gaan tot en met 2019. De aanleiding daarvoor waren de conclusies en aanbevelingen in rapportage uit 2017.

Het klinkt ingewikkeld, maar is het niet . Iedereen kent ze wel, de personen of gezinnen met complexe problematiek, die vastlopen in het systeem. Vraag en aanbod van hulp lijken elkaar niet te bereiken. Of cases waar veel inspanning is geleverd, terwijl achteraf bleek dat een kleine interventie voldoende was geweest.

Ontschotter

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT) bedachten hier iets op: de ontschotter. Dus in feite iemand die op legale wijze de schotten verschuift of verwijdert zonder de wet- en regelgeving geweld aan te doen. Soms zitten er schotten tussen de budgetten, waardoor je moeilijk bij het benodigde geld kunt komen. Ontschottenis dan de oplossing. Wat doet een ontschotter? Een ontschotter komt in actie als er geen beweging meer in iemands probleem of casus zit. De ontschotter is overigens al actief geweest en heeft het nodige losgemaakt.

Als je wilt, is er bijna altijd wel een weg te vinden om buiten de regels om een weg te vinden om problemen op te lossen. Deze andere manier van oplossingsgericht denken kan ervoor zorgen dat er minder 'schrijnende gevallen' tussen wal en schip dreigen raken. Door de (lokale) politiek wordt steeds explicieter de uitnodiging gedaan om out-of-the-box te denken en werken en niet bang te zijn voor precedentwerking. In de begroting 2018 is € 28.361 geraamd voor het ontschottingsprogramma. Dit budget is bedoeld voor maatwerkoplossingen bij stagnerende casussen en voor organisatie van activiteiten (menselijkemaatbijeenkomsten, trainingen e.d.). Het voorstel aan de gemeenteraad is nu dat het restantbudget van 2018 wordt overgeheveld naar 2019.

Een ontschotter helpt als een probleem onoplosbaar lijkt