Tijdens de laatste drie dagen van de feestweek was de kermis een grote publiekstrekker. | Foto: Tony Whelan
Tijdens de laatste drie dagen van de feestweek was de kermis een grote publiekstrekker. | Foto: Tony Whelan Foto: Tony Whelan

Feestweek in mineur ten einde

Lisse n De feestweek is voor verschillende Lissenaren minder leuk geƫindigd dan verwacht. Geluidsoverlast van een feestje in een achtertuin aan de Heereweg leidde tot de komst van twee agenten die de bewoners verzochten om de muziek minder hard te zetten. Toen dit werd genegeerd, liep de zaak uit de hand.

Door Ruth Eppink

De donderdag begon mooi; een stralende zon tijdens de kortebaandraverij die gewonnen werd door Donate Groenhof. Voorafgaand aan de koers werd er, met een indrukwekkende minuut stilte gevolgd door een lang applaus, stilgestaan bij het deze zomer overleden bestuurslid Rob Slootbeek. De vele toeschouwers braken met elkaar het lokale omzetrecord. In totaal werd er 75.542,50 euro ingezet. Daarna werd er volop doorgefeest, onder meer op de kermis, waar tot middernacht de attracties draaiden, vergezeld van muziek. Op de Heereweg 291 vond een besloten feest plaats in de achtertuin, met livemuziek. Rond 22.15 uur verzochten twee agenten de bewoners om de muziek zachter te zetten omdat er geklaagd was over geluidsoverlast. Volgens ooggetuige Tomek Maciagiewicz die aanwezig was op het feest, werd er geen gehoor gegeven aan het verzoek. "De kermis draaide toch ook tot middernacht, en het was de laatste avond van de feestweek, dat weet iedereen toch?" Toen de agenten vervolgens beledigd werden en er wat duw- en trekwerk ontstond, werd assistentie gevraagd. "Er waren wel 25 agenten op de been en het ging er hard aan toe. De vrouw des huizes is hardhandig op de motorkap van een auto geduwd, dat is ook gefilmd", vertelde Tomek. Uiteindelijk zijn in de daarop volgende uren in totaal 4 personen (3 mannen van 51 en 39 jaar, en een vrouw van 50) aangehouden. Tomek vindt dat de politie met onnodig machtsvertoon haar werk heeft verricht en gaat aangifte doen. Navraag bij de politie bevestigt dat het inderdaad om een melding van geluidsoverlast ging. "De agenten voelden zich bedreigd en wanneer zij versterking oproepen, komen er inderdaad heel wat collega's", aldus woordvoerder Yvette Verboon. Het is niet duidelijk of de bewoners een ontheffing of vergunning (nodig) hadden voor de muziek.