Goede resultaten voor het team van De Jong Sports
Goede resultaten voor het team van De Jong Sports Foto:

Dertien podiumplekken

Beinsdorp n Tijdens de 30ste open Breukelse Nunchaku Do kampioenschappen won Sportschool De Jong Sports met het team van Rene de Jong dertien prijzen te winnen: 5x goud, 5x zilver, 3x brons.

Jim Cable won verrassend het goud in zijn klasse. Ricardo de Jong uit Beinsdorp won zeer overtuigend. Verder was er zilver voor Stijn Bon, Daan Bartels en Nick Volman in hun lengte klasse. Brons was er voor Sita Waterbeek in de dames klasse. Hillegommer Adam Reed won in de Kata klasse goud, Morgan van Rheenen het zilver. Bij de senioren werd Luca Laponder derde. Marissa de Jong uit Beinsdorp, pakte bij de dames goud. Sita Waterbeek won brons. Reed won zilver bij de freestyle junioren en De Jong won opnieuw goud in deze klasse bij de senioren.


Reactie Bart Griekspoor op incident Heereweg

LISSE n Het artikel over het incident bij een feest aan de Heereweg in Lisse op donderdagavond 27 september behoeft nadere toelichting, omdat de geschetste situatie niet conform de realiteit was. Dat stelt Bart Griekspoor, gastheer van het feest.

Volgens de 51-jarige Lisser werd hij kort na 22 uur bezocht door twee agenten, een man en een vrouw. De muziek moest uit vanwege geluidsoverlast. "Aan dat verzoek hebben wij voldaan. De sfeer was op dat moment prima. Mijn vrouw ging mijn ID-kaart halen die zij had weggelegd. Ondertussen zei de agent dat ik een bon kreeg voor het niet kunnen tonen van mijn ID. Ik vond dat kinderachtig, maar reageerde laconiek. Toen hij daarna een bon voor geluidsoverlast wilde gaan uitschrijven, bleef ik ook kalm. Blijkbaar wilde hij per se bekeuringen uitschrijven, dan moest hij dat maar doen", zegt Griekspoor. Zijn vrouw was inmiddels terug met zijn ID en nam het gesprek met de agenten op. LisserNieuws heeft dit geluidsbestand beluisterd, dat het verhaal van Griekspoor bevestigt. De agent duwde Griekspoor de poort uit richting de straat. "Dat ging niet bepaald vriendelijk. Mijn vrouw en een vriend van ons liepen mee. De agent werd agressief, gaf mijn vrouw een duw, misschien was hij geïrriteerd doordat alles opgenomen werd. En voor ik het door had, gaf hij mijn vrouw een klap in haar gezicht, ze viel tegen onze vriend aan. Ze is een tengere vrouw en die agent was zeker 2 meter lang. Ik was woest", vertelt Griekspoor. Het gehele voorval is duidelijk te horen op de geluidsopname. "Het leek alsof hij bewust een reactie aan het uitlokken was. Ik weet niet hoe anderen reageren als hun partner zomaar geslagen wordt, maar ik heb die agent van mijn vrouw af getrokken en hem een duw gegeven, terwijl ik riep: Wat doe jij nou, idioot. Die agent beweerde later dat ik hem heb geslagen, maar dat kan ik makkelijk weerleggen, ik heb getuigen genoeg. Er was inmiddels versterking opgeroepen en de agent gaf aan dat ik agressief was en meegenomen moest worden. Zijn collega's zeiden: waar slaat dat op? Om de situatie niet verder te laten escaleren, werd ik door verschillende bezoekers van ons feest mee naar de achtertuin genomen. Ik heb dus zelf niet meegemaakt hoe mijn vrouw daarna werd meegenomen naar het bureau, wegens belediging van een agent."

Veel mensen hebben wél gezien hoe hardhandig dat gebeurde door de agent die ook de klap uitdeelde, zegt Griekspoor. "Ze zat onder de blauwe plekken en door de klap heeft ze een hersenschudding. Een aantal gasten die hun ongenoegen uitten over de wijze waarop de politie te werk ging, is ook hardhandig aangepakt. Zij zijn bloedend meegenomen naar het bureau. Mijn dochter kwam me vertellen dat de politie mij ook mee wilde nemen. Ik wilde me daar niet tegen verzetten en ben alleen naar voren gelopen. Daar kreeg ik van drie of vier agenten te horen dat het toch niet hoefde." Enige uren later kwam de politie terug, met nog meer agenten. Zelfs de straat was afgezet en Griekspoor werd alsnog meegenomen wegens mishandeling van een agent in functie. "Terwijl ik vrijwillig mee was gegaan als ze het me gevraagd hadden. Wat een machtsvertoon. Maar het allerergst vind ik dat de agent die mijn vrouw heeft geslagen hier zo maar mee weg kan komen, dat is onverkropbaar."

Veel mensen hebben een klacht ingediend bij de politie over het voorval. "Ik beraad me met mijn advocaat op verdere stappen. We hebben ons uiterste best gedaan de zaak niet uit de hand te laten lopen. Ik heb ook om een blaastest gevraagd, alleen om aan te tonen dat er bij mij geen drank in het spel was. Die test wees dat uit." Griekspoor wil tot slot nog kwijt dat hij samen met de buurt al jarenlang op de laatste dag van de feestweek samenkomt. "Het is een traditie. Het was geen besloten feest, iedereen was welkom. Ik wil graag weten waarom die agent zo agressief reageerde. Het had beslist anders gekund, dan was dit niet gebeurd."