Monique vd Weijden, Brenda Clemens, Nico Sluijmer en Jeanet vd Laan.
Monique vd Weijden, Brenda Clemens, Nico Sluijmer en Jeanet vd Laan. Foto: A.in 't Veld

Lisse herfstklaar: met de bezem erdoor

LISSE n Sinds enkele jaren wordt in het najaar de actie Lisse herfstklaar gehouden. Een initiatief van het gemeentebestuur, waarbij overal in het dorp bladkorven worden geplaatst plus veegmateriaal, om daarmee bij te dragen aan het schoon en bladvrij houden van de wijken.

Tekst en foto: Arie in 't Veld

Vorige week dinsdag reikte wijkregisseur Monique van der Weijden de eerste bezems uit aan wethouder Jeanet van der Laan, Brenda Clemens van NME-centrum de Groene Bol en Nico Sluijmer, medewerker van de buitendienst. Vanaf nu zijn door elke Lisser de bezems af te halen bij de Groene Bol op landgoed Keukenhof nabij het kasteel, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Wel met de restrictie van op = op, dus mensen die op dit front actief willen zijn, kunnen maar beter gepaste haast maken.

Voordat de overhandiging plaatsvond vertelde Van der Weijden dat men al de nodige jaren bezig is om bewoners te betrekken bij het streven de buurt schoon te houden. Met name in de herfst. "In dat verband gaan we dit keer de benodigde bezems uitdelen. In vorige jaren zetten we ze in de 32 bladkorven, maar niet zelden verdwenen de bezems dan."

Nico Sluijmer onderstreepte dat het wel de bedoeling is dat er bladresten in de korven worden gedaan en niet halve bomen en struiken, zoals eerder wel gebeurde. Nieuw is dat de Natuur- en Milieu-educatie (NME) de Groene Bol bij de activiteit is betrokken. "We zijn uiteraard op een breder front actief, zoals met de natuurherfstwandelingen voor de leerlingen van de basisscholen. Vanuit de hele regio wordt hieraan deelgenomen. Daarnaast zijn er het hele jaar door activiteiten zoal de ontmoeting met de imker, boomfeestdag, lezingen, excursies en meer. De Stichting werkt met twintig vrijwilligers. Dat zijn er veel, maar we kunnen altijd versterking van de gelederen gebruiken. Met name voor de natuurwandelingen", aldus Brenda Clemens. Meer over het NME is te lezen op www.degroenebol.nl. Wethouder Van der Laan zei dat de gemeente de actie van harte ondersteunt en dat het van belang is dat de inwoners een steentje bijdragen aan het nog leefbaarder maken van Lisse.