Licht voor de voedselbank

LISSE n Soms gaat de actualiteit sneller dan het schrijven van een column. Zoals deze week blijkt. In Bombarie wordt namelijk uitgebreid ingegaan op de ruimtenood van de voedselbank Lisse, inclusief oplossingsmogelijkheden. Twee dagen nadat de column ter verwerking op de redactie lag, kwam het verlossende bericht.

Mevrouw Greet Graner meldde zaterdag namelijk dat de mogelijkheid zich aandient om gebruik te gaan maken van de voormalige Rembrandtschool. Ze zegt ook dat op de advertentie die de gemeente voor de voedselbank heeft geplaatst, geen enkele reactie is gekomen. "Inmiddels heb ik nog een gesprek gehad met wethouder Jeanet van der Laan. Zij ging onderzoeken of wij een ruimte in de Rembrandtschool kunnen krijgen of in de Beekbrugschool die ook leeg staat. Vanmorgen (zaterdag, red.) heb ik van Jeanet van der Laan het bericht ontvangen dat de gemeente ons voor twee jaar een gedeelte van de Rembrandtschool ter beschikking stelt. Voorlopig hebben we dus weer een onderkomen en zijn daar erg blij mee."

Dat alles neemt niet weg dat waar Bombarie het heeft over het noodzakelijke van zo'n voedselbank in een periode waarin wordt gesproken over een aantrekkende economie, een voedselbank overbodig zou moeten zijn, maar de steun van ons allen verdient.


WelzijnsKompas geeft vrijwilligers vaker training

REGIO n WelzijnsKompas heeft het afgelopen jaar diverse nieuwe functies voor vrijwilligers in het leven geroepen. Inmiddels zijn er netwerkcoaches en welzijnscoaches. Ook nieuwe welzijnsbezoekers worden geschoold. Voor veel mensen maakt een gerichte training het doen van vrijwilligerswerk nóg waardevoller.

Bovendien zijn geschoolde vrijwilligers vaak prima partners voor de meer kwetsbare vrijwilligers met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen is bijvoorbeeld een zinvolle dagbesteding heel belangrijk. Sterkere vrijwilligers krijgen vooral een coördinerende of coachende taak. Nieuwe welzijnsbezoekers - 25 in totaal - worden sinds jaar en dag opgeleid om gesprekken te voeren met 75-jarigen, die willen weten hoe ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Nieuwe functies met training zijn die van netwerkcoach en welzijnscoach. De netwerkcoach helpt inwoners die zorg nodig hebben, maar nog niet over een netwerk in de buurt beschikken. De welzijnscoach zorgt ervoor dat mensen met een welzijnsrecept van de huisarts worden begeleid naar een activiteit of (vrijwilligers)werk dat bij hen past en hun leven weer kleur geeft. Bij WelzijnsKompas werken zo'n 250 vrijwilligers in uiteenlopende functies. Naast coaches en bezoekers zijn er bijvoorbeeld contactmaatjes, chauffeurs, maaltijdbezorgers, receptionistes, wandelbegeleiders, fietsmaatjes en klussers. Meer info op welzijnskompas.nl/vrijwilligerswerk.


Begroting Hillegom in evenwicht

Hillegom n (vervolg van pagina 7). Om de dienstverlening te verbeteren wordt extra geld uitgetrokken voor het organiseren van vaste aanspreekpunten, een actieprogramma communicatie om samenhang en samenspraak te versterken en de samenleving te betrekken bij projecten en inhoudelijke thema's.

Het is nu aan de gemeenteraad om 8 november haar oordeel te geven en de begroting al dan niet te wijzigingen alvorens definitief vast te stellen.