Makelpunt Lisse: website voor maatschappelijk ruimteverhuur

LISSE n Op www.makelpuntlisse.nl kunnen maatschappelijke organisaties (sportverenigingen, stichtingen en buurthuizen) hun ruimtes aanbieden voor verhuur.

Bewoners en organisaties zonder eigen ruimte kunnen zo heel gemakkelijk een beschikbare ruimte vinden. Voor een training, cursus, buurtactiviteit of jaarvergadering.

Het plaatsen van aanbod van een ruimte of een vraag naar een ruimte, is gratis. Via de website kan ruimte worden aangeboden door een korte vragenlijst in te vullen en te versturen. WelzijnsKompas kan aanvullende informatie vragen en plaatst vervolgens het aanbod op de website. Zit voor de potentiële huurder de juiste ruimte er nog niet bij? Dan kan men via de website een zoekopdracht sturen via het digitale formulier. De vraag wordt dan door WelzijnsKompas opgepakt en uitgezet.

De gemeente Lisse streeft ernaar dat inwoners, buurten, verenigingen en stichtingen elkaar méér en gemakkelijker gaan vinden voor vraag en aanbod van ruimtes voor maatschappelijke activiteiten. Voor meer info kan men contact opnemen met WelzijnsKompas via makelpuntlisse@welzijnskompas.nl of via telefoonnummer 0252-757100 (dagelijks tussen 9.00 en 12.30 uur).


Begroting in evenwicht

Hillegom n Het college heeft de Programmabegroting 2019 en de meerjarenraming 2020-2022 vastgesteld en aan de raad voor behandeling aangeboden.

Door Jos Draijer

Dit als vervolg op de eerder vastgestelde Kadernota 2019 op 14 juni 2018. In deze Programmabegroting zijn ook de uitgangspunten en ambities uit het Coalitieakkoord 2018-2022 'Samen meer bereiken' van BBH en CDA verwerkt.

De Programmabegroting 2019-2022 is meerjarig structureel en materieel in evenwicht, aldus het college. Wel is er een eenmalig tekort in 2019 van 1.258.000 euro. Dat bestaat uit een incidenteel aandeel van 743.000 euro hogere uitgaven en een negatief begrotingssaldo 2019 van 515.000 euro. Dit eenmalige tekort in 2019 kan worden gedekt uit de algemene reserve.

Na de vaststelling van de Kadernota 2019 in juni 2018 bleek het financieel perspectief al meerjarig positief te zijn. Dat wordt nu met deze Programmabegroting 2019 en de meerjarenraming 2020 – 2022 bevestigd. Aan de inkomsten kant werd Hillegom geholpen door een ruimere algemene uitkering uit het gemeentefonds omdat het Rijk meer geld in het gemeentefonds heeft kunnen storten.

Het college heeft in ook ambities en, actiepunten uit het Coalitieakkoord 2018 – 2022 van BBH en CDA in deze Programmabegroting 2019 – 2022 willen vertalen door nieuwe bedragen in de begroting op te nemen.

Zo wordt op het terrein van onderwijs, gezondheid en vitaliteit geld uitgetrokken voor bijvoorbeeld de uitvoering van de ontwikkelagenda Regionale Educatieve Agenda (REA), het opstellen van een uitvoeringsplan 'Hillegom positief gezond' en de uitvoering van de beleidsnota 'Hillegom Samen Sportief in Beweging'.

Een fors bedrag (100.000 euro in 2019) wordt uitgetrokken voor fonds voor eenzaamheidsbestrijding, terwijl ook meer geld komt voor meer inzet van jeugd- en jongerenwerk op straat om vervolg te geven aan het project Jeugd Hillegom.

Er wordt extra geïnvesteerd in de verbetering van de leefomgeving door meer Groen dat cyclisch te vervangen (100.000 in 2019 oplopend tot 250.000 euro in 2022), en verbeteringen in de openbare ruimte sneller op te pakken met kleine verkeersmaatregelen in de wijken. Maar ook meer kunst in de buitenruimte brengen en meer laadpalen voor elektrisch rijden. Tevens, op basis van de vastgestelde Omgevingsvisie, het opstellen van kaders en organiseren van pilots voor invoering van de Omgevingswet, evenals het ontwikkelen van (online) communicatiemiddelen ter ondersteuning hiervan.

(vervolg op pagina 9)

Om de dienstverlening te verbeteren wordt extra geld uitgetrokken voor het organiseren van vaste aanspreekpunten, een actieprogramma communicatie om samenhang en samenspraak te versterken en de samenleving te betrekken bij projecten en inhoudelijke thema's. Het is nu aan de gemeenteraad om 8 november haar oordeel te geven en al dan niet wijzigingen aan te brengen in de begroting, alvorens deze definitief vast te stellen.