Een leerling ontvangt een stickertje na afloop van een spelletje. | Foto: EA
Een leerling ontvangt een stickertje na afloop van een spelletje. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

Brugklassers in actie voor het goede doel

Lisse/Hillegom n De Franciscusdag van het Fioretti College wordt jaarlijks gehouden rond 4 oktober, de sterfdag van Franciscus van Assisi. Afgelopen vrijdag zetten alle brugklassers zich in om zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel.

Door Esther Akerboom

Dit jaar was dat de Stichting van het Kind die allerlei activiteiten organiseert voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen.

"Banaan banaan banaan, we gaan er tegenaan! Meloen meloen meloen, we worden kampioen!" roept klas 1B10 uit volle borst in sporthal De Waterkanten. Onder andere met deze yell kunnen de kinderen als klas stickertjes verdienen. En ieder stickertje levert geld op, want de kinderen hebben zoveel mogelijk sponsors gezocht. De yell was onderdeel van de klassikale activiteiten in de sporthal, die verder bestonden uit het uitvoeren van opdrachten en een estafette. "Het is altijd weer een hele organisatie", vertelt Tamara Rijnbeek, docente sport en beweging en brugklasmentor. "Maar wel heel erg leuk. Iedereen steekt de handen uit de mouwen steekt voor het goede doel. Niet alleen de docenten, maar ook de leerlingmentoren, oudere leerlingen die een brugklas ondersteunen, zijn erbij. En dan nog de leerlingen van de technische commissie, de catering, enzovoort. De begeleiding ligt in de handen van leerlingen van 4 havo die de richting Bewegen, Sport en Maatschappij hebben gekozen. Zij kunnen hiermee studiepunten behalen."

De brugklassen waren in drie groepen ingedeeld en gingen om en om naar de sporthal, het zwembad (voor een zwemwedstrijd) en de aula, waar allerlei spelletjes konden worden gedaan, om zoveel mogelijk stickers te verdienen. Nieuw was de Frappant, de Franciscus-app, waar opdrachten op stonden, zoals een week lang vegan eten, of een praatje maken met oude mensen in een bejaardenhuis. Hier kon je ook stickers voor krijgen. "Het is een mooie gedachte om elk jaar op school te laten leven", aldus Rijnbeek. De dag eindigde met een knalfeest en leverde 11.297 euro op.


De Tafel van Welzijnskompas in de bieb

Lisse n Aan de tafel van Welzijnskompas is info te vinden over vrijwilligerswerk en vrijetijdbesteding, zoals verenigingen, open eettafels, inlopen, krantcafé en andere activiteiten. Op 15 oktober is buurtwerker Dionne Scheepmaker aanwezig, op 22 oktober vertelt Franz van Sluis over de wandelgroep en 29 oktober vertelt Ine van der Land over GGZ Vriendendienst. Bezoekers kunnen folders meenemen of in gesprek met een adviseur van Welzijnskompas. Welkom tussen 15 en 17 uur in de bieb te Lisse.