n CDA wethouder Karin Hoekstra:

Eenvoudige regels en 'ja, mits' mentaliteit

Hillegom n Ze is de eerste vrouwelijke CDA wethouder ooit in Hillegom: mw. drs. Karin Hoekstra, geboren en getogen in Hillegom. In het eerste half jaar van haar (deeltijd) wethouderschap is ze positief opgevallen door haar bestuurlijk talent dat ze in korte tijd heeft laten zien. Hillegom mag zich gelukkig prijzen met zo een wethouder klinkt het in de wandelgangen. Ze praat duidelijk, kent haar zaakjes, communiceert effectief, zoekt de dialoog maar is niet bang om resoluut knopen door te hakken als dat nodig is.

Door Jos Draijer

Dat moet ook wel want ze heeft ingewikkelde portefeuilles die bol staan van conflicterende belangen: Ruimtelijke ordening, Milieu en Duurzaamheid. Ze is ook nog de coördinerend wethouder voor de uitwerking van de eerder vastgestelde Omgevingsvisie in een Omgevingsplan voor heel Hillegom. Daarin wordt bijvoorbeeld geregeld waar gewoond of gewerkt wordt, waar bollenteelt plaatsvindt, waar meer groen moet komen, waar we kunnen sporten en recreëren. Maar ook, hoe we de leefomgeving in de wijken mooier, veiliger en gezonder kunnen maken. Hillegom anticipeert daarmee op de invoering van de nieuwe Omgevingswet die veel meer dan voorheen met alle aspecten van een leefomgeving rekening houdt. Nadrukkelijk ook alle betrokkenen wil laten meedenken, meepraten. Het uitgangspunt is niet langer 'nee, tenzij' maar 'ja, mits' wanneer inwoners, bedrijven, verenigingen of anderen aankloppen bij de gemeente met nieuwe initiatieven die medewerking van de gemeente vergen. Deze nieuwe werkwijze wordt nu al uitgeprobeerd in twee huidige bestemmingsplannen die aan herziening toe zijn, de Zanderij en het Buitengebied.

Tegelijkertijd werkt wethouder Hoekstra ook aan het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid. Daarin staan activiteiten, voorzieningen en regelingen die het duurzaam en toekomstbestendig maken van woningen, bedrijven en gebouwen in Hillegom stimuleren. Daar krijgt iedereen in de komende jaren mee te maken. Een omvangrijke uitdaging voor de wethouder, dus tijd voor een gesprek.

Wat verraste je het meest in het halfjaar dat je nu wethouder bent?

"Eigenlijk het aantal initiatieven dat binnenkomt van zowel bedrijven als inwoners die bezig zijn om hun omgeving of hun eigen huis mooier of beter passend te maken. Mensen zijn heel ondernemend, dat vind ik heel leuk om te zien. Door mijn portefeuille Duurzaamheid valt het mij eerder op dat ik steeds meer zonnepanelen zie verschijnen en hoor ik steeds meer hoe mensen bezig zijn hun huis te verduurzamen door de isolatie te verbeteren, of een duurzaamheidslening daarvoor aan te vragen. Maar ook hoe mensen in hun buurt met elkaar hierover in gesprek gaan. Het leeft onder de mensen"

Dat zijn positieve verrassingen, geen negatieve?

"Ja, maar dan gaat het over de processen waar mensen met initiatieven doorheen moeten en hoe lang dat soms kan duren. Dat heeft me wel verbaasd".

Ga je daar wat aan doen?

"Zeker, maar soms duurt het gewoon lang omdat het ingewikkeld is of omdat er veel moet gebeuren. Maar leg dan goed uit waarom dat is en geef aan wanneer je een antwoord kan verwachten. Ik ben voorstander van zo kort mogelijke procedures. Dat is het leuke van de nieuwe Omgevingswet. Die gaat veel meer uit van 'ja, mits' en dat is een heel ander uitganspunt dan 'nee, tenzij' dat tot nu toe te vaak gehoord werd. Als er een initiatief is, willen we dat in principe dat ook mogelijk maken, mits het past binnen de brede afweging van verschillende aspecten en belangen die voor de leefomgeving van belang zijn. Denk aan economie, gezondheid, veiligheid, huisvesting, sociale aspecten, enz. Daarom is participatie van belanghebbenden in die leefomgeving zo belangrijk. Dan komen vanzelf allerlei belangen ter sprake die meegewogen kunnen worden waardoor processen van besluitvorming minder lang hoeven te duren".

Wat betekent dat 'Ja, mits' in de praktijk voor ondernemers en inwoners?

"We staan positief tegenover het initiatief waar iemand mee komt en gaan dan kijken of het past in alle bestaande afspraken en wat voor conflicterende belangen er zijn in de leefomgeving van het initiatief. En we willen kijken hoe we de procedures kunnen versimpelen in de zin van: sommige dingen worden gewoon echt vergunningsvrij, die mag je dan gewoon doen. Sommige dingen moet je dan nog wel melden maar mag je uitvoeren. En de laatste categorie is dat je echt een vergunning nodig hebt.

Waarom is er eigenlijk niet een Omgevingsvisie voor Hillegom, Lisse, Teylingen samen (HLT)?

"Dat is zo in de vorige periode besloten. We hebben wel één ambtelijke organisatie HLT Samen maar er zijn nog steeds drie afzonderlijke gemeenten met een eigen gemeenteraad. De Hillegomse gemeenteraad heeft de ambitie uitgesproken om voorop te lopen op de mogelijkheden die de nieuwe Omgevingswet biedt. Het voordeel van deze situatie is nu wel dat Lisse en Teylingen kunnen leren van de ervaringen die wij nu opdoen".

Tot slot, welk einddoel staat je voor ogen met dit uitdagende traject?

"Hillegom mooier en duurzamer maken. Ruimte geven aan initiatieven. Procedures eenvoudiger en sneller maken. Stimuleren dat mensen met elkaar in gesprek gaan en zich medeverantwoordelijk voelen voor de inrichting van hun leefomgeving. En, dat bij beslissingen alle aspecten van belang worden meegewogen in een brede afweging. Zodat een mooie balans ontstaat tussen woningbouw, economie, bollenteelt, groen, recreatie en toerisme. Met als rode draad: verduurzaming."