Het college van B en W bezocht Hobaho en werd daar bijgepraat over de nieuwe techniek. | Foto: Arie in 't Veld
Het college van B en W bezocht Hobaho en werd daar bijgepraat over de nieuwe techniek. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Vermeerdering tulp krijgt vaart

LISSE n Wat in al die eeuwen dat de tulp in Nederland aanwezig is niet mogelijk was, is dankzij de samenwerking tussen Hobaho en Dümmen Orange en IribovSBW toch gelukt. Daarmee is de productietijd van een nieuwe tulp tot handelspartij van ongeveer 25 teruggebracht naar een jaar of zeven. Het Lisser college nam een kijkje bij Hobaho.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Kees van der Zwet liet merken dat hij onder de indruk is van wat er nu via de snelle vermeerdering kan worden bereikt. "Niet alleen wat betreft veel tulpen in korte tijd, maar ook resistent (bestand) tegen virussen en dus minder of geen gebruik meer van allerlei middelen."

Flower Science Centrum

De wethouder zegt ook dat er ontwikkelingen in de sector waren en zijn, zoals het opheffen van het Productschap voor Siergewassen (PCS) en het onderzoek in Lisse door PPO. "Dat legt druk op het ontwikkelen van het Flower Science Centrum. Dat is lastig, maar de gemeente is hierin geen partij anders dan faciliterend."

Lelies

De weefselkweekmethode en daaraan gekoppeld de snelle vermeerdering is in Nederland voor het eerst toegepast eind zeventiger jaren van de vorige eeuw. Dat gebeurde met lelies. Er werden stukjes van de bol of blad op buisjes gezet en onder virusvrije omstandigheden geteeld. Het gevolg was in vrij korte tijd erg veel lelies die vrij van ziekten en plagen waren. Jarenlang was dit systeem alleen aan lelies voorbehouden, doch door de onderzoekers werd ook naarstig gezocht naar mogelijkheden op tulpen gebied. Zoals bij het Testcentrum van Hobaho.

Missie geslaagd

Voor de vermeerdering kwam het bedrijf in contact met IribovSBW uit Heerhugowaard. De overname van Hobaho in 2016 door Du¨mmen Orange bracht het proces verder. De verwachting is dat er in één jaar van één bol duizend bolletjes kunnen worden geoogst waar er nu een handvol als resultaat zijn. Omdat men daarna het proces kan blijven herhalen, kom je in het tweede jaar uit op meer dan honderdduizend bolletjes. De eerste stappen werden rond de jaarwisseling van 2014 en 2015 gezet. Najaar 2017 waren de bollen voldoende groot om te worden geplant. Met een bed vol bloeiende tulpen in april 2018 als resultaat. Missie geslaagd!

Duurzame teelt

In het gezamenlijke persbericht laat Hobaho-directeur Foeke Gardenier weten erg blij te zijn met het resultaat. "De sector heeft behoefte aan snelle introductie van nieuwe cultivars met een unieke sier- en teeltwaarde en eigenschappen die een duurzame teelt bevorderen. Met deze technologie gaat dat lukken en ik ben er trots op dat wij aan de basis van deze doorbraak staan." Nieuws dus in de bollensector en tijdens het bedrijvenbezoek heeft het college van B en W van Lisse daarvan vorige week het nodige meegekregen.