Oud-directeur Joop Zwetsloot onthulde samen met de vertrekkende Jeannette van der Hulst 'haar' gerestaureerde zwanen. | Foto: Arie in 't Veld
Oud-directeur Joop Zwetsloot onthulde samen met de vertrekkende Jeannette van der Hulst 'haar' gerestaureerde zwanen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: A. in 't Veld

Hobaho-zwanen terug bij oorsprong

LISSE n De beide Hobaho-zwanen die enkele jaren op de kop van de grote hal aan de Haven stonden, zijn terug bij de oorsprong. Ofwel bij Hobaho, maar nu aan de Professor van Slogterenweg waar het bedrijf en het Testcentrum voor siergewassen sinds een jaar of vier zijn gevestigd.

Door Arie in 't Veld

Veel Lissers hebben zich steeds afgevraagd waar die zwanen waren gebleven. Ze overleefden de sloopwerkzaamheden dankzij oud-Hobaho-directeur Joop Zwetsloot die ze ter beschikking stelde aan de huidige Hobaho. Donderdag 19 oktober werden de zwanen onthuld door Joop Zwetsloot, samen met Jeannette van der Hulst, die na ruim 48 jaar bij Hobaho in dienst geweest te zijn, vervroegd met pensioen is gegaan om samen met haar man Hans Pronk te verhuizen naar Griekenland. Een aantal jaren geleden verdween de zwaan uit het beeldmerk van Hobaho. Ook de grote exemplaren op de gevel aan de Haven werden weggetakeld. Jeannette liet keer op keer blijken (samen met anderen) het weghalen van de zwanen zeer te betreuren. Daarmee liet men immers een stuk ontstaansgeschiedenis van Hobaho los. Mede ter ere van haar afscheid kreeg ze de gelegenheid om de zwanen in het zonnetje te zetten. Dat Jeannette veel met Hobaho ophad is goed in te denken. Op 15-jarige leeftijd kwam ze bij het bedrijf werken en doorliep ze vele afdelingen. De meeste jaren daarvan werkte ze op de verwerking en administratie van het vakblad van Hobaho, later Vakwerk genoemd. De laatste jaren was zij verantwoordelijk voor corporate communicatie en facilitymanagement.

Geruchten

De nieuwe en oude directie van Hobaho lieten donderdag blijken zeer verheugd te zijn dat de zwanen weer terug bij hun oude vertrouwde eigenaar. Het was eigenlijk de bedoeling dat ze definitief naar de Haven zouden terugkeren als het nieuwe bouwproject Havenkwartier klaar is, doch volgens nog niet bevestigde geruchten blijven ze nu waar ze zijn en worden er kleinere (en lichtere) exemplaren voor het Havenkwartier gemaakt.