Toos Hoogewerf is net met pensioen, maar wilde nog graag iets om handen hebben. Ze is nu welzijnscoach. | Foto: pr
Toos Hoogewerf is net met pensioen, maar wilde nog graag iets om handen hebben. Ze is nu welzijnscoach. | Foto: pr Foto: pr

Welzijn op Recept geeft dag weer kleur

n Toos Hoogewerf helpt mensen actief te worden

REGIO n Via de huisarts worden doorverwezen naar welzijnsactiviteiten? Sinds kort kan dat met Welzijn op Recept. Dan kom je uiteindelijk misschien wel terecht bij Toos Hoogewerf-Meskers, een van de vrijwillige welzijnscoaches van WelzijnsKompas.

Toos houdt van gezelligheid. Ze is een jonge oma, net met pensioen. Haar man werkt nog. "Ik heb altijd in de thuiszorg gezeten en wilde graag weer iets om handen waarbij ik mijn eigen tijd kan indelen. Toen ik een oproep van WelzijnsKompas las, wist ik meteen dat dit mijn volgende stap zou zijn. Als vrijwillige welzijnscoach probeer ik mensen te helpen om zelf weer actief te worden en de deur uit te gaan. Ik houd van zorgen, kan goed luisteren. Als oudste van acht kinderen is me dat thuis met de paplepel ingegoten. In de thuiszorg merkte ik ook altijd dat mensen graag dingen willen vertellen."

Toos haast zich om te verduidelijken: "Het mag ook best gezellig zijn, maar daar kom ik als coach natuurlijk niet voor. Het gaat erom dat de mensen weer zin krijgen om dingen te doen. En dus help ik ontdekken wat bij die persoon past, waar hij of zij weer energie van krijgt. Daarna is er vaak nog een flinke drempel om de eerste stap te zetten. Ook daar kan ik in meegaan, maar uiteindelijk moet men het zelf doen. Mensen zelf laten ondernemen. Dát is de uitdaging van mij en mijn collega-coaches bij WelzijnsKompas."

Zelf aan de slag

Leuk werk, vindt Toos het. En het hoeft ook niet allemaal van een leien dakje te gaan. "Met een houding van 'dat varkentje gaan we 's even wassen' kom je niet ver in deze functie. Vaak stuurt de huisarts mensen door die al een tijdje rondlopen met het gevoel dat de dag zo lang duurt, of dat ze zo weinig echt contact met anderen hebben. Dat uit zich dan in lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn of slapeloosheid, maar medicijnen bieden geen oplossing. Een activiteit die bij je past of vrijwilligerswerk kan je dag wel weer kleur geven. Het geeft je het gevoel dat je meetelt, het geeft je weer energie." Toos vindt het fijn dat ze mensen op weg kan helpen. "Dat sociale, daar heb ik wel gevoel voor. Daarnaast hebben we een training gedaan met rollenspelen, zodat je leert met lastige situaties omgaan. Want die kom je natuurlijk ook tegen. Ook daar draaien we onze hand niet voor om. Ik hoop dan ook dat heel veel mensen de weg naar Welzijn op Recept vinden. Gewoon via de huisarts."

Voor informatie en/of opmerkingen kan men contact opnemen met Hilde Koudijs, coördinator/medewerker vrijwillige inzet, via h.koudijs@welzijnskompas.nl of telefonisch via 0252-757100.

WelzijnsKompas is de welzijnsorganisatie voor bewoners in Hillegom en Lisse. WelzijnsKompas helpt buurten leefbaar maken en ondersteunt kwetsbare bewoners om zichzelf (weer) te redden en mee te doen in de samenleving. Want niemand mag tussen wal en schip raken, iedereen telt mee.