Afbeelding
Foto: pr

WelzijnsKompas komt met cursus Positief leven!

Lisse n In het kader van Welzijn op Recept start in Lisse (Nassau-straat 31b) op dinsdag 20 november de cursus Positief leven!

In plaats van te kijken naar wat er niet goed is, zijn er ook positieve manieren om naar jezelf te kijken: met begrip voor je eigen menselijkheid en imperfectie, met optimisme en aandacht voor je sterke kanten. In deze 5 bijeenkomsten maakt men op laagdrempelige wijze kennis met ontspannings- en mindfulnessoefeningen, leert men wat stress is, hoe het komt dat wij piekeren en hoe je je veerkracht kunt versterken. De cursus is op 20 en 27 november, 4, 11 en 18 december van 13.00 tot 14.30 uur. Voor deze cursus geldt een bijdrage van 7,50 euro. Aanmelden/info bij Welzijnskompas, M. Wassenaar, (0252) 757100 of m.wassenaar@welzijnskompas.nl.


Lezing over Leonardo da Vinci bij Volksuniversiteit Lisse

Lisse n In oktober opent de langverwachte tentoonstelling met tekeningen van Leonardo da Vinci in het Teylers Museum in Haarlem. Na succesvolle exposities gewijd aan de tekeningen van renaissancemeesters Michelangelo (2005) en Rafaël (2012) is het nu de beurt aan hun tijdgenoot Leonardo da Vinci.

Met fantastische bruiklenen uit de collecties van onder anderen H.M. Queen Elisabeth, het Louvre en de Albertina in Wenen vormt deze tentoonstelling de opmaat naar het Leonardo-jaar 2019, waarin we zijn 500ste sterfdag gedenken. Leonardo werd in zijn eigen tijd al geroemd om de vaardigheid om menselijke karakters en emoties overtuigend weer te geven. En hij was een van de eerste kunstenaars die geïnteresseerd was in de relatie tussen innerlijke en uiterlijke kenmerken van de mens.

Dat komt het beste naar voren in zijn fresco van het 'Laatste Avondmaal' in Milaan. Daarin zocht hij de ideale uiterlijke weergave van de afzonderlijke apostelen op basis van hun karaktereigenschappen. Ook toont hij zijn talent voor het overtuigend weergeven van de verschillende reacties van de apostelen op de boodschap van Christus; sommigen zijn verbaasd, anderen geschokt.

Uiteraard kan het fresco niet reizen, maar het krijgt op een bijzondere manier een belangrijke plek in de tentoonstelling. Daarom biedt de Volksuniversiteit belangstellenden deze lezing aan op vrijdag 9 november. Bezoekers krijgen inzicht in het leven en werk van Leonardo da Vinci en ontdekken de bijzonderheden van de tentoongestelde tekeningen. Met deze lezing kan men goed voorbereid gaan genieten van een bezoek aan deze unieke tentoonstelling. Aanvang lezing 20.00 uurm prijs 5 euro per persoon, inclusief kopje koffie of thee. Inschrijven kan via www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op de avond zelf kan men zich aanmelden bij de balie en contant betalen.