Woningen worden steeds vaker levensloopbestendig gemaakt. | Foto: AihV
Woningen worden steeds vaker levensloopbestendig gemaakt. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

Gemeente geeft subsidie voor woningaanpassingen

LISSE n Het gemeentebestuur van Lisse wil door het verlenen van subsidies appartementen meer levensloopbestendig maken voor ouderen of mensen met een beperking.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jolanda Langeveld zegt hierover dat de subsidie niet geldt voor de individuele woningeigenaar, maar dat deze alleen wordt verstrekt aan Verenigingen van Eigenaren (VvE's) voor een woongebouwen zonder label 'seniorenwoningen/woningen voor een doelgroep met een specifieke zorgvraag'. "Vanwege de vergrijzing en steeds langer zelfstandig wonende ouderen is er behoefte aan het levensloopbestendig maken van woongebouwen. Nu is het zo dat individuen voor woonvoorzieningen een Wmo-aanvraag indienen bij de ISD Bollenstreek. De ISD is echter eigenaar van de voorziening en daarmee ook verantwoordelijk voor het onderhoud ervan. Wanneer de aanvrager verhuist of komt te overlijden, wordt de woonvoorziening verwijderd. Dit wordt door de ISD als onwenselijk ervaren omdat een nieuwe bewoner wellicht weer gebruik moet maken van de voorzieningen. Door voortaan subsidie toe te kennen aan de VvE, wordt de VvE eigenaar van de voorziening en hoort de VvE zorg te dragen voor het onderhoud van de voorziening. Dit voorkomt dat kosten worden gemaakt voor het aanbrengen en opnieuw weghalen van de voorziening, indien de aanvrager verhuist of komt te overlijden."

De gemeente heeft gekozen voor een subsidiebijdrage van 25 procent per aanvraag met een maximum van 10.000 euro. Er wordt een subsidieplafond ingesteld van 30.000 euro voor het jaar 2019. De subsidieregeling is ontstaan vanwege een subsidieaanvraag van een VvE.