Dit vrouwelijke exemplaar van de halsbandparkiet doet zich tegoed aan boomvruchten. | Foto: Willem Hogenkamp
Dit vrouwelijke exemplaar van de halsbandparkiet doet zich tegoed aan boomvruchten. | Foto: Willem Hogenkamp Foto: Willem Hogenkamp

Hongerige Hillegomse halsbandparkiet

Hillegom n Van een van de lezers van De Hillegommer kreeg de redactie deze prachtige foto. Willem Hogenkamp maakte de foto in de Molenlaan.

Hij schreef er bij: "Zomaar een foto gemaakt van de parkieten aan de Molenlaan die zich voorbereiden op de winter middels het eten van kastanjes." De halsbandparkiet is een papegaaiachtige uit tropisch Afrika en Zuid-Azië, die ooit naar Europa is gehaald als volièrevogel. Zo is te lezen op Wikipedia. In de loop der jaren is een aantal van deze vogels ontsnapt of vrijgelaten. Zij bleken goed te aarden in West-Europa, konden zich vermenigvuldigen tot vele tienduizenden exemplaren en hebben zich ondertussen als exoot gevestigd. Het is een opvallende, groengekleurde, vrij grote vogel met een lange, puntige staart en een rode snavel. Hij heeft een heel opvallende, luide lokroep.

De mannetjes onderscheiden zich door een band die rond de nek roze is en bij de keel zwart. De middelste staartpennen hebben een blauwachtige schijn. Bij het vrouwtje is de band onduidelijk, of zelfs onzichtbaar.


Kleuters gymmen gratis bij Fit

Lisse n De hele maand november kunnen kinderen van 4 en 5 jaar gratis meesporten bij gymnastiekvereniging Fit Lisse.

Kleutergym stimuleert op een veilige en leuke manier de ontwikkeling van jonge kinderen. In de les gaan de kinderen spelenderwijs aan de slag en ontdekken ze met elkaar hoe leuk bewegen is. Zahra Bierman, leiding bij de kleutergym, vertelt: "In de les doen we allerlei spelletjes waarbij de grondvormen van bewegen centraal staan zoals: springen, zwaaien, duikelen, gooien, klimmen, balanceren, dansen, etc. In verschillende vormen en met zowel groot als klein materiaal leren de kleuters zo hun evenwicht te bewaren, krijgen ze inzicht in ruimte, afstand en snelheid. Ook in sociaal opzicht is het een goede leeromgeving voor de kinderen. Ze leren samenwerken, moeten wachten op hun beurt en werken met korte gymopdrachten. Kortom, kleutergym is leuk, leerzaam en de kinderen kunnen natuurlijk even lekker hun energie kwijt."

Nieuwsgierig geworden? Kinderen van 4 en 5 jaar mogen de hele maand november gratis meedoen. De kleutergym 4-5 jaar wordt gegeven op woensdagmiddag van 16.30 tot 17.30 uur. Van tevoren opgeven is niet nodig. Voor aanvang van de les kunnen geïnteresseerden zich even bij de leiding melden. De lessen worden gegeven in sporthal De Waterkanten aan de Sportlaan in Lisse. Kijk voor meer informatie over gymnastiekvereniging Fit Lisse op www.fitlisse.nl