Afbeelding
Foto: pr

VluchtelingenWerk zoekt arbeidscoaches in HLT

REGIO n Anne Ubbels (46) heeft een goede baan als adviseur, maar wil voor zichzelf beginnen en tijd vrij maken voor vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk. Waarom? Ze heeft moeite met het klimaat rondom vluchtelingen, waarin die meer als een last dan een lust gezien worden. In 2017 start ze haar eigen bedrijf en gaat als vrijwillige jobcoach bij VluchtelingenWerk aan de slag.

Binnenkort starten in Hillegom, Lisse en Teylingen twee nieuwe VIP-groepen (Vluchtelingen Integreren in Participeren) en daarvoor is VluchtelingenWerk hard op zoek naar nieuwe arbeidscoaches die het leuk vinden om een buurtbewoner te helpen met het opbouwen van een toekomst hier in Nederland. Anne is in ieder geval enthousiast en doet hier haar verhaal. Ze wordt gekoppeld aan Saleh Abdalghani (52) die uit Syrië gevlucht is met zijn gezin en graag weer als graananalist aan de slag wil. Anne en Saleh ontmoetten elkaar voorjaar 2018 voor het eerst. Het betekent voor Anne veel doorvragen, want Saleh spreekt nog gebrekkig Nederlands en zijn werk in Syrië blijkt geen doorsnee baan. Na zijn studie Landbouwtechniek werkte Saleh in Syrië als graananalist bij het ministerie van Handel. Een graananalist onderzoekt de zuiverheid van graan en of er bijvoorbeeld stoffen inzitten die giftig kunnen zijn. Anne gaat enthousiast googlen en komt het bedrijf TLR (International Laboratories) te Rotterdam tegen. Zij zijn gespecialiseerd in analyses van onder andere voedingswaren, zoals graan. Ze belt hen op en informeert naar de mogelijkheid van een stageplek voor Saleh. Het bedrijf reageert enthousiast en ze gaan op gesprek bij TLR. Hun contactpersoon komt meteen tot de kern van de zaak: Saleh krijgt geen stageplek, maar een betaald contract voor drie maanden. Ook krijgt hij er wekelijks extra Nederlandse les. Zijn kennis en ervaring blijken behoorlijk aan te sluiten en hij kan direct aan de slag. Het gaat zelfs zo goed dat hij een 20-maanden contract aangeboden heeft gekregen.

De arbeidscoach helpt de statushouder bij het leggen van contact met potentiële werkgevers, omdat dan meestal meer taalkennis nodig is dan wat statushouders na hun inburgeringscursus beheersen. Het coachen kost Anne ongeveer een halve dag per week. "Je kunt zelf aangeven hoeveel mensen je wilt of kunt begeleiden. Het werk zet mij even met beide benen op de grond. Als ik mij verplaats in Saleh, hoe hij hier is gekomen met zijn gezin, helemaal opnieuw beginnen. Dat vind ik erg bewonderenswaardig. Ik vraag me wel eens af, hoe zou ik dat doen?"

Wil je meer weten? Neem contact op met Angelique Nelen, projectcoördinator VIP, via anelen@vluchtelingenwerk.nl.