De kwieke honderdjarige Jaap van Schie is nog bijzonder actief. | Tekst&foto: Annemiek Cornelissen
De kwieke honderdjarige Jaap van Schie is nog bijzonder actief. | Tekst&foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Jaap van Schie is honderd jaar jong 'and still going strong'

HILLEGOM n Hij bridget en biljart nog twee keer per week en boodschappen doen doet hij met de auto. Iedereen zou er zo voor tekenen, vandaag viert hij zijn 100ste verjaardag: Jaap van Schie. We spraken met hem in zijn gezellige woning in Groot Veenenburg.

Jaap van Schie werd geboren in Lisse. "We waren met z'n twaalven, ik had vijf broers en vier zussen. We woonden op een boerderij, die Phoenix heette. Daar heb ik tot mijn achtste jaar gewoond. Daarna zijn we een beetje gaan dwarrelen, een keer of wat verhuisd en dat betekende ook steeds naar een andere school. Dat vond ik niet leuk." Na de lagere school moest Jaap van Schie gaan werken en hij kwam terecht bij Bakker Boogerds aan de Hoofdstraat. "Op een gegeven moment moest ik in broederdienst. Die was na een maand afgelopen en toen heb ik de benen genomen naar huis." Hierna kwam hij terecht bij Bakkerij Out, totdat hij naar een staalfabriek in Duitsland werd gestuurd. "Alle bedrijven moesten het jongste personeel uitleveren en dat was ik. Ik werd in die staalfabriek gedumpt en dat stond me helemaal niet aan. Ik kwam te wonen in een lager, een gebouw waar iedereen woonde die in die fabriek werkte. Op een gegeven moment ben ik onderweg uit de bus gestapt en een bakker gaan zoeken. Daar ben ik gewoon deeg gaan rollen. Totdat die baas me ineens zag. Ik mocht blijven, hij heeft me onderdak verschaft en ervoor gezorgd dat ik bij hem mocht blijven werken." Volgens Jaap van Schie was er toen veel behoefte aan goede vakmensen en dat was zijn geluk. "We maakten brood voor de Russische krijgsgevangenen, gemaakt van houtsmeel en gewoon meel. Eind 1943 mocht ik met verlof naar huis, bepakt en bezakt met een grote koffer met levensmiddelen." Van Schie vond een onderduikadres in de Haarlemmermeer bij de familie Clemens. Daar heeft hij tot het eind van de oorlog mogen wonen. Hij werkte bij diverse bakkers totdat zijn broer een baan kreeg bij een bloembollenbedrijf in Zwitserland. Van Schie ging met hem mee. Later werkte hij nog bij diverse bakkers, totdat hij een heel andere weg insloeg. Hij werd bode bij het Centraal Ziekenfonds Haarlemmermeer en omstreken. Van Schie is getrouwd geweest met Jopie van Deudekom die in 2010 overleed. Ze kregen drie zonen en vijf kleinkinderen. Van Schie woont sinds 1990 in Groot Veenenburg. "Ik doe het huishouden nog zelf, en ik kook. Eigenlijk heb ik tijd te kort."