Kerk en maatschappelijke vraagstukken

Lisse n De tweede editie van de Werelddag voor de Armen wordt 18 november gehouden. De drie lokale commissies van de Willibrordusparochie organiseren in dit kader een lezing met als titel: Waarom bemoeit de kerk zich met maatschappelijke vraagstukken?

In het leven van alle dag komen maatschappelijke vraagstukken aan de orde over onder andere het leven, het gezin, de arbeid, de economie, kapitaal, het klimaat, vrede en oorlog. Ons democratisch bestel geeft de mogelijkheid om hier invloed op uit te oefenen via verkiezingen, referenda, acties, etc. De vraag daarbij is wat de uitgangspunten zijn die we hanteren. Ook de kerk heeft de verantwoordelijkheid om zich met maatschappelijke vraagstukken te bemoeien, onderwerpen die veelal complex zijn en veel kennis vereisen. Het geloof uit zich immers ook in werken, in dienstbaarheid aan elkaar. De lezing vindt plaats in het Paus Franciscus huis op 21 november en begint om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. De lezing wordt gehouden door diaken ing. Ph. Weijers. Hij is verbonden aan het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk. Parochianen en andere geïnteresseerden zijn welkom om te komen luisteren. Koffie en thee staan klaar.


Workshop 'Dagelijkse verzorging thuis en hulpmiddelen'

Lisse n Wie voor een ander zorgt, wil dat zo goed mogelijk doen. Maar hoe help je iemand zo handig mogelijk uit bed of uit de stoel, zonder zelf lichamelijke klachten te krijgen? De zorgverleners van Marente delen graag hun kennis en vaardigheden middels de workshop Dagelijkse verzorging thuis en hulpmiddelen.

Deze workshop vindt plaats op dinsdag 13 november van 14.00 tot 16.00 uur in Lisse. De verzorgverlener legt uit hoe je iemand het beste kunt helpen bij in en uit bed komen, opstaan uit een stoel, douchen, aankleden en lopen en welke hulpmiddelen hierbij kunnen helpen. Ook hygiëne komt aan bod en hoe je smetten en doorliggen kunt voorkomen. Deelnemers oefenen dit zelf onder begeleiding met levensechte trainingspoppen. De kosten voor deze cursus bedragen 7,50 euro. Leden van Marente krijgen korting. Voor meer informatie en aanmelden: bel de Ledenservice Marente: 071 409 32 23 (tijdens kantooruren). Kijk voor meer informatie op www.marente.nl/cursussen.


Workshop 'Android' bij de Computerinstuif van Plein28

Hillegom n De Computerinstuif van Plein28 is dé plek waar men elke woensdagochtend vrij kan binnenlopen met vragen over de computer, tablet of smartphone. Er zijn meerdere vrijwilligers en ambassadeurs van SeniorWeb beschikbaar om alle vragen te beantwoorden.

In de maand november vertelt gastheer Jan van Schie alles over het besturingssysteem Android. Tijdens de eerste helft van deze workshop wordt geleerd hoe het optimale uit de tablet en smartphone gehaald kan worden. Na de koffie of thee wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Neem vooral eigen computer, laptop, tablet of mobiele telefoon mee. Deze workshop vindt plaats op woensdag 14 november van 10.00 tot 12.00 uur in het Leer- en ontmoetingscentrum Plein28, Henri Dunantplein 28. Meer info: Marije Pots, m.pots@welzijnskompas.nl of 06 - 40644805. www.seniorweb.nl / www.plein28.nl.