Restaurator neemt vernis af bij portret Jacob van Strij Dordrechts Museum Dordrecht. | Foto: pr
Restaurator neemt vernis af bij portret Jacob van Strij Dordrechts Museum Dordrecht. | Foto: pr Foto: thymen stolk

Restaurator Lidwien Speleers vertelt

HILLEGOM n Een avondje uit voor historie-liefhebbers op vrijdag 9 november, georganiseerd door Stichting Vrienden van Oud Hillegom. In de grote zaal van Bloemswaard aan de Garbialaan 3 worden op deze avond twee lezingen verzorgd.

Voor de pauze vertelt Lidwien Speleers, restaurator bij het Dordrechts Museum, over haar stamboomonderzoek dat leidde naar de schilder Pieter Claesz Soutman die een verre relatie blijkt. Tijdens dat onderzoek ontdekte zij een band met de Hillegomse kalkovens.

Na de pauze blikt Vrienden-coördinator van de werkgroep Genealogie Alphons Maas terug op de verbouwing van en de Vrienden-verhuizing naar, Kwekerij Veelzorg. Hij toont tijdens zijn presentatie hoe dit cultuurhistorische bloembollenbedrijf in Hillegom bewaard en nieuw leven ingeblazen is.

De Vriendenavond wordt gehouden op vrijdagavond 9 november en start om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. De entree bedraagt 5 euro inclusief twee consumpties.

De vrijwilligersorganisatie Stichting Vrienden van Oud Hillegom organiseert naast Vriendenavonden nog meer evenementen; zie hiervoor www.vriendenvanoudhillegom.nl. Adres: Kwekerij Veelzorg, Stationsweg 131, op dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur en elke eerste dinsdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur.


Duinpolderweg: hoe verder ?

Beinsdorp n GroenLinks houdt vrijdag 16 november een bewonersbijeenkomst over de Duinpolderweg. In september hebben de Provinciale Staten van Zuid-Holland besloten om de zogenaamde Middenvariant verder te onderzoeken.

Deze bestaat uit 3 onderdelen: een wegverbinding tussen de A4 en de N208, door Zwaanshoek en de Hillegomse Oosteindepolder, een randweg aan de noordkant van Zwaanshoek en een verbinding tussen de N208 en de A44 ten zuiden van Lisse en Lisserbroek. De partij is voorstander van praktische en duurzame oplossingen voor verkeer en vervoer. Op 16 november wil GroenLinks met bewoners en andere belanghebbenden in gesprek over de inhoud van het besluit en over de mogelijkheden om de verdere besluitvorming nog te beïnvloeden. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de GroenLinks-afdelingen in Haarlemmermeer en Hillegom. Ook leden van de GroenLinks-fracties in de Provinciale Staten van Noord- en Zuid-Holland zullen aanwezig zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom in dorpshuis Het Eiland, Rietkraag 5 in Beinsdorp. De bijeenkomst start om 20.00 uur.