Slecht zien en toch kunnen lezen

Lisse n Is het lezen van een boek of krant vermoeiend? Dansen de letters door elkaar? Leveren verschillende manieren om het lezen makkelijker te maken onvoldoende op? Op woensdag 14 november organiseert de bibliotheek in Lisse samen met Koninklijke Visio van 14.00 tot 16.00 uur een inloopspreekuur met als thema Lezen.

Men kan tijdens dit inloopspreekuur vrijblijvend de ogen laten opmeten om te bekijken welke leeshulpmiddelen geschikt kunnen zijn. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, geeft advies en informatie over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van aangepast lezen. Want ook als het lezen wat moeilijker is, zijn er voldoende alternatieven die het mogelijk maken om tekst tot je te nemen.

Uit onderzoek blijkt dat veel (oudere) mensen met een (zeer) beperkt zicht rond blijven lopen.

Uiteenlopende visuele problemen kunnen maken dat lezen niet goed gaat en onplezierig is. Maar ook als men slechter gaat zien, blijft het goed mogelijk om teksten en boeken te lezen, bijvoorbeeld met behulp van vergrootglazen, loepbrillen, beeldschermloepen of een luisterboek.

Ook mensen die al een leeshulpmiddel hebben, maar dit niet meer kunnen gebruiken of willen vervangen, zijn welkom voor advies. Bezoekers kunnen deze middag zonder afspraak langskomen in de bieb aan de Koninginneweg 79A tussen 14.00 en 16.00 uur.


Alle peuters verzamelen

Hillegom n De Peuterbieb komt naar de Bibliotheek Hillegom. Dinsdag 13, 20 en 27 november zijn de peuters en hun (groot)ouders of oppas welkom in de bieb aan de Sportlaan 1 om te komen luisteren, spelen en dansen.

Tijdens de Peuterbieb wordt spelenderwijs aandacht besteed aan het taalgevoel en de woordenschat van kinderen door samen te lezen en ontdekken met leeftijdsgenootjes.

De verhalen prikkelen de fantasie en deze gebruiken we ook als we muziek gaan maken en samen spelen of dansen. Voor ouders en oppassen is de Peuterbieb ook gezellig en leerzaam, zij krijgen leestips en delen ervaringen met elkaar.

De peuterbieb is open van 10.30 tot 11.15 uur en de toegang is gratis. Meer informatie op www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.


Hozo behaalt gouden keurmerk

Hillegom n Vorige startte in woonzorgcentrum Parkwijk een onafhankelijk auditteam van Perspekt met een kwaliteitsonderzoek op centraal niveau.

Het management, de Raad van Toezicht, diverse medewerkers, maar ook cliënten en familieleden zijn geïnterviewd.

Ook liepen de auditoren mee op de afdelingen om de praktijk te beoordelen.

Op 6 november was het de beurt aan Bloemswaard en 7 november ging het auditteam naar Maronia en zijn twee auditoren op pad geweest met medewerkers van Hozo Zorg Thuis.

De opluchting was groot toen het verlossende woord kwam: geslaagd!

De auditors waren zelfs zo tevreden dat het alle onderdelen van Hozo beloonde met het gouden kwaliteitskeurmerk.


Op 5 november startte een onafhankelijk auditteam van Perspekt

met een kwaliteitsonderzoek op centraal niveau en in woonzorg-

centrum Parkwijk. Het management, de Raad van Toezicht, diverse

medewerkers, maar ook cliënten en familieleden zijn geïnterviewd.

Ook liepen de auditoren mee op de afdelingen om de praktijk te

beoordelen. Op 6 november was het de beurt aan Bloemswaard.

Op 7 november ging het auditteam naar Maronia en zijn twee auditoren

op pad geweest met medewerkers van HOZO Zorg Thuis.

Een audit is toch altijd wel een beetje spannend. De opluchting was

dan ook groot toen het verlossende woord kwam: geslaagd! De auditors

waren zelfs zo tevreden dat het alle onderdelen van HOZO beloonde

met het gouden kwaliteitskeurmerk.

HOZO is ontzettend trots op haar medewerkers en het behaalde resultaat.