Een van de mantelzorgers is lekker creatief bezig. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Een van de mantelzorgers is lekker creatief bezig. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto:

Landelijke dag van de mantelzorg

HILLEGOM/LISSE n De landelijke dag van de mantelzorg was zaterdag 10 november. Een dag waarop in heel Nederland mantelzorgers in het zonnetje werden gezet. Uit naam van de gemeenten Hillegom en Lisse werd door Welzijnskompas Hillegom-Lisse net als voorgaande jaren een feestelijke dag georganiseerd in het gebouw van Stichting Cultuur Beleving Hillegom. Ruim zeventig mantelzorgers hadden zich voor deze dag aangemeld.

Volgens Edith Schouten, mantelzorg adviseur van Welzijnskompas Hillegom-Lisse is de dag van de Mantelzorg in het leven geroepen als blijk van waardering voor mantelzorgers. "In Hillegom en Lisse hebben wij inmiddels 750 mensen in beeld die mantelzorg verlenen aan hun partner, kind, ouder of iemand anders die dichtbij staat. Mantelzorg combineren met alle andere dingen in je leven kan emotioneel maar ook praktisch zwaar zijn. Voor mantelzorgers voelt het echter vaak als heel gewoon, maar het is bijzonder wat ze doen". De dag werd geopend door de wethouders Fred van Trigt van de gemeente Hillegom en Jolanda Langeveld van de gemeente Lisse. Ook zij onderstreepten het belang van mantelzorgers en het goede werk dat zij doen. Gesmar Pruijs, directeur Welzijnskompas Hillegom-Lisse hield ook een toespraak, waarna het programma dat voor de mantelzorgers was samengesteld, van start ging. Zo was er een theater, erzorgd door Marijke Korts. Zij verscheen als het typetje Katrien en samen met drie medespelers deed zij verschillende sketches, die heel herkenbare situaties waren voor mantelzorgers. "Zorg goed voor jezelf", was de boodschap, die de aanwezige mantelzorgers daarbij mee kregen. "Jullie cijferen jezelf vaak weg, maar jullie zijn net zo belangrijk als de persoon aan wie jullie de zorg verlenen". Ook werd het idee geopperd dat er wel eens een uitzendbureau geopend kan worden voor mantelzorgers. Aan de aanwezige mantelzorgers werd de vraag gesteld hoe zij over dit idee dachten. Niemand bleek voorstander te zijn. Verder konden de mantelzorgers in gesprek en werd hen verteld dat zij altijd terecht kunnen bij professionals met hun vragen. Volgens Edith Schouten moet een mantelzorger weten dat er altijd naar hun wordt geluisterd. "Er wordt meegedacht en naar mogelijke oplossingen gezocht. Dat kan vaak niet meteen, maar uit ervaring weten we dat de mantelzorgers zich al goed voelen, als er alleen maar naar hen wordt geluisterd". Na dit officiƫle gedeelte was er een uitgebreide lunch. Hierna waren er een viertal workshops waaraan de aanwezigen konden deelnemen, namelijk lachyoga, bloemschikken, dienbladen decoreren en salade en tiramisu maken. Iedere mantelzorger mocht er aan twee meedoen en de populairste was duidelijk bloemschikken. Het doel van de dag was zelf even verzorgd worden en een klein feestje te maken, met als afsluiting een cadeautje in de vorm van een goodiebag.


Dagprogramma Senioren heeft plek

Hillegom n Met ingang van deze maand zijn nog enkele plaatsen beschikbaar bij het Dagprogramma Senioren van WelzijnsKompas. Van het Dagprogramma maken wekelijks zo'n 18 inwoners uit Hillegom gebruik. Veelal zijn dat ouderen die graag andere mensen willen ontmoeten voor een gezellig samenzijn.

Het Dagprogramma vindt plaats op dinsdag en donderdag in leer- en ontmoetingscentrum, Plein28. Deelnemers zijn welkom tussen 10.00 en 15.00 uur. Het programma bestaat doorgaans uit een gezamenlijke lunch, bespreking van het nieuws, een spelletje of sportieve activiteit, knutselen, en ook af en toe een uitstapje. Er is geen indicatie nodig en er wordt een bijdrage gevraagd van 4 euro per keer.

Voor mantelzorgers kan het Dagprogramma een wekelijks moment van rust betekenen om even op adem te komen. Voor de deelnemers zelf gaat het vooral om de gezelligheid, want de drempel om anderen te ontmoeten is soms hoog. Eenzaamheid is vaak een stil verdriet, mensen lopen er niet mee te koop. Toch kan het iedereen overkomen. Aan de buitenkant is niet zichtbaar hoe iemand zich van binnen voelt. Terwijl men wel graag andere mensen wil ontmoeten en behoefte heeft aan gezelligheid. Het Dagprogramma Senioren kan een mooie opstap zijn naar contact om de eenzaamheid te verminderen.

Voor meer informatie: bel Bertine Krewinkel van WelzijnsKompas, bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.30 uur, 0252-757100.


Harry Kunne nieuw lid kunstcommissie

Hillegom n De geboren en getogen Hillegommer Harry Kunne versterkt sinds 1 november de Hillegomse kunstcommissie.

Kunne: "Naast mijn baan ben ik kunstschilder, etser en sinds kort ook beeldhouwer. Ik heb thuis mijn eigen atelier. Een paar jaar geleden heb ik samen met andere kunstenaars uit de regio het kunstenaarscollectief Bulbfiction gestart. Ik ben kunstliefhebber in de breedste zin van het woord. Lid zijn van de kunstcommissie is dus echt iets voor mij; kunst loopt als een rode draad door mijn leven."

Op de vraag waar hij zich voor wil inspannen de komende tijd, antwoordt de kunstenaar: "Ik wil mij hard maken voor kunst in de openbare ruimte van Hillegom. Kunst die niet alleen de commissie, maar vooral ook inwoners aanspreekt. Het is hartstikke mooi als een kunstwerk waar je dagelijks langsloopt je blij maakt. Wat ik ook belangrijk vind, is dat een kunstwerk goed past bij de plek waar het komt te staan."

De kunstcommissie bestaat verder uit Denise van der Zande, Fabienne Ligtenberg en Mieke van der Hoeven. De commissie heeft de volgende taken:Het adviseren van burgemeester en wethouders over de door hen te verstrekken kunstopdrachten in de openbare ruimte. Het signaleren van problemen en wensen binnen het kunstbeleid en daarover gevraagd en ongevraagd adviseren.