Degenen met goede verlichting krijgen een smiley. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Degenen met goede verlichting krijgen een smiley. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto: ac

Laat je zien in het donker

HILLEGOM n De afgelopen weken stond in het teken van de landelijke fietsverlichtingscampagne 'Ik val op'.

Hetgeen betekende dat op diverse plekken in Nederland fiets verlichting controles werden uitgevoerd, ook in Hillegom en de Bollenstreek. In Hillegom werd deze actie afgesloten op woensdag 14 november bij de Jozefkerk.

De politie, wethouder Jan van Rijn en Fietstrend werkten aan deze campagne mee.

Er werden 267 fietsers gecontroleerd: 251 hadden er goede verlichting, 15 moesten ter plekke een reparatie laten uitvoeren en er werd een boete uitgedeeld. Het betrof een goedgekozen plek en een goedgekozen avond, want er kwamen bij de Jozefkerk heel veel fietsers langs. Veel jeugd kwam van of ging naar voetbal en het was opvallend dat de meeste fietsen goede verlichting hadden.

Wijkagent René Nieuwenhuizen: "Deze campagne draaide allemaal over het belang van goed werkende fietsverlichting en gezien worden.

Er is landelijk veel bekendheid aan gegeven en het is fijn om te zien dat ook de jeugd massaal goede verlichting voert. Veiligheid is heel belangrijk, vooral omdat kinderen veilig naar school moeten fietsen of naar bijvoorbeeld hun sportvereniging".

De mensen die een goede verlichting hadden, kregen een klein cadeautje in de vorm van een smiley.

Positieve draai

Degenen die een fiets hadden met onjuiste verlichting konden deze ter plekke laten maken bij Fietstrend. Volgens Van Rijn zijn dergelijke acties helaas noodzakelijk.

"Het is goed om hier een positieve draai aan te geven door de mensen te belonen met een klein presentje. Je moet hen ook het besef geven dat slechte of geen verlichting heel gevaarlijk kan zijn vooral in donkere gebieden."


Eerste hulp Bij werkstukken en spreekbeurten

Hillegom n Kinderen die binnenkort een werkstuk maken of een spreekbeurt moeten houden voor school en geen idee hoe hebben hoe ze dat moeten aanpakken, kunnen terecht in de bieb.

Hier is iedere woensdag van 15.30 tot 17.30 een gratis inloopspreekuur voor kinderen vanaf groep 4 van de basisschool. Er zijn laptops om op internet info te zoeken, heel veel boeken en er is iemand die ze kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer ze een PowerPointpresentatie willen maken, of goede en leesbare informatie zoeken. Het spreekuur is in de Bibliotheek aan de Sportlaan 1.