Afbeelding
Foto: pr

Mogelijkheden voor schilderij gezocht

De Zwarte Tulp heeft geruime tijd geleden naar buiten gebracht mogelijkhedeen te zoeken voor het naar Lisse halen van Panorama Tulipland. Een schilderij. Maar dan niet zo maar eentje, doch een doek van 60 meter lang en 4 meter hoog dat in 2008 door schilder Leo van den Ende na ongeveer 10.000 uur schilderen werd voltooid.

Het kunstwerk was voor het laatst door het publiek te bezoeken in 2011. Het machtige kunstwerk, ook in omvang, werd vervolgens ingepakt, in afwachting van een nieuwe bestemming. Volgens toenmalig wethouder Bas Brekelmans zou dat bijvoorbeeld kunnen bij Keukenhof, in samenwerking met het museum.

We weten dat de kaarten inmiddels anders liggen. Het museum wilde niet verkassen en Keukenhof heeft zijn nieuwe accommodatie klaar, maar nooit met een woord gerept over de mogelijke komst van de VVV of het Panorama. En nog vrij onlangs trok de VVV bij het museum in aan het Vierkant, klaarblijkelijk met de intentie daar te blijven. Edoch: onlangs werd in een raadscommissievergadering bekend dat het museum aan de VVV een forse huurverhoging heeft gevraagd en dan ga je toch wat anders tegen de zaken aankijken. De ene door de gemeente gesubsidieerde instelling gaat bij een andere, eveneens door de gemeente gesubsidieerde instelling meer huur vragen. Kennelijk vanwege een tekort aan pegulanten, want anders kun je zo'n verhoging nauwelijks verklaren. Maar onverklaarbaar wordt dan ook het beslist miljoenen euro's kostende streven om het supergrote schilderij naar Lisse te halen. Met als plek een bouwkundig hoogstandje op het Heemskerk-parkeerterrein en een aansluiting op het museum. Zo stel ik me dat voor, tenminste.

Nou wil het geval dat de gemeenteraad er vooralsnog weinig voor voelt om verschrikkelijk veel geld aan dit project uit te geven. Me dunkt dat de gemeente toch al genoeg financiƫle problemen heeft en het ook veel kost als het parkeerterrein geheel of nagenoeg geheel wordt opgeofferd aan de bouw voor dit Panorama. Om nog maar te zwijgen over de grote problemen die het gemeentebestuur in het centrum heeft op te lossen om grote bezoekersaantallen (men spreekt over 50.000 per jaar) goed aan en af te voeren. Vooral als een groot deel daarvan via touringcars naar het centrum komt.

Veel winkeliers, horeca-ondernemers en ook politici willen wel graag veel bezoekers vanuit Keukenhof naar het centrum trekken. Een wens die al leeft sinds de eerste opening in 1950 van Keukenhof. Maar je moet nou ook weer niet overdrijven. Zeker niet als het om het inzetten van veel gemeenschapsgeld gaat.

Dan misschien toch nog maar eens over de eigen schaduw stappen en de weerstand tegen een mogelijke verhuizing opheffen, om met Keukenhof de (on)mogelijkheden aldaar bespreken, inclusief het Panorama. Jammer (???) van al die touringcars die het centrum dan niet bezoeken, maar daarmee zou men anders een te grote broek aantrekken en moet men zich dus maar bezinnen op andere mogelijkheden om die toeristen naar het centrum te lokken. Ik acht de Lisse winkeliers daartoe creatief genoeg.