Afbeelding
Foto:

Genomineerde kanjers, vrijwilligers en mantelzorgers van 2018

Hillegom n De gemeente reikt in samenwerking met de Rotary Hillegom/Lisse en WelzijnsKompas tijdens de nieuwjaarsreceptie weer onderscheidingen uit aan de vrijwilliger, mantelzorger en de kanjer van het afgelopen jaar. Voor 2018 zijn zeven personen genomineerd. Met allen is een interview gehouden, dat verspreid over drie weken wordt geplaatst in deze krant. Vorige week de eerste twee, deze week nog twee genomineerden:

Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Aad van Schie is nu tien jaar voorzitter van de Volkstuinvereniging Elsbroek en is genomineerd als vrijwilliger van het jaar. De volkstuinen waren vroeger te vinden aan het Elsbroekerend, waar de vereniging de naam aan te danken heeft. Nadat hier gebouwd ging worden kreeg de vereniging ter compensatie 1 hectare grond aangeboden aan de Hyacintenlaan, waar nu ongeveer 60 volkstuinen zijn aangelegd.

Achttien bestuursfuncties

Van Schie is heel nauw betrokken bij de vereniging. Hij bekleed in totaal 18 jaar een bestuursfunctie. Van 2001 tot 2008 was hij secretaris van de vereniging. Ieder jaar is hij bij de Volkstuinen te vinden. "Uiteraard onderhoud ik mijn eigen volkstuin, maar ik loop ook altijd een rondje om een praatje te maken met de andere volkstuineigenaren. We zitten ook wel eens in de grote blokhut, die op het terrein staat, die we hebben gekocht toen de LTS plat ging. Toen hebben we een bod gedaan van 450 gulden en de blokhut kunnen kopen.Op deze manier blijf je als voorzitter nauw betrokken bij wat er allemaal speelt."

De Volkstuinvereniging Elsbroek telt in totaal 98 leden en 64 tuinen. Het is een bloeiende vereniging, met ook tien vrouwelijke leden. Er komen steeds nieuwe leden bij. Op het moment is er zelfs een wachtlijst. "We hebben ruim zestig tuinen en meer leden, dat komt omdat we medetuinders hebben, ereleden en sponsors, die allemaal lid zijn. Een keer per jaar is er een jaarvergadering en komen we allemaal bij elkaar. Dan bespreken we eventuele problemen en wordt informatie gegeven op welke wijze het beste gekweekt kan worden."

Van Schie kweekt onder andere andijvie, wortels en boerenkool. Door de volkstuin heeft hij veel contact met medetuinders. "De sfeer onderling is heel goed. We maken altijd een praatje met elkaar. Ook helpen we elkaar. Een paar weken geleden is iemand overleden die 400 m2 tuin had. Dat hebben we met negen man weggehaald. Dit heeft een hele week gekost. De man die overleden was stond hier al vanaf het begin af, 1972 volgens mij, dat is dus een hele tijd. Een volkstuin wordt altijd kaal opgeleverd, dan voorkom je dat het rommelig wordt." Als iemand problemen thuis komt of ziek is, wordt ook de tuin door andere leden bijgehouden. "Dat doen we voor elkaar. We zijn heel begaan met elkaar hoor." De leden van de Volkstuinvereniging Elsbroek krijgen regelmatig een nieuwsbrief met nieuwe ontwikkelingen en wat men bijvoorbeeld wel of niet mag kweken. "Deze geven we vier of vijf keer per jaar uit. Ook is er een website, waar alle informatie opstaat namelijk www.tvelsbroek.nl. Deze website is altijd up to date."