Een prachtige weerspiegeling van de mooie lucht in het water. | Foto: Michiel Rote
Een prachtige weerspiegeling van de mooie lucht in het water. | Foto: Michiel Rote Foto: Michiel Rote

Stephan Kuik 12,5 jaar priester

vervolg van voorpagina

Stephan voelde zich niet thuis op de opleiding technische natuurkunde in Rijswijk. Hij begon zich te verdiepen in het geloof. "Dat betekende onder meer veel lezen uit de Bijbel en bezig zijn met spiritualiteit. Pas vanaf mijn 22ste begon ik serieus met bidden. Dit proces heeft vervolgens nog een aantal jaren geduurd, eer ik mij ging aanmelden voor de priesteropleiding. Zelfs dan is het nog een sprong in het diepe, omdat minstens de helft van de studenten tijdens de priesteropleiding afvalt. Uiteindelijk ben ik in 2006 gewijd tot priester."

Stephan kreeg in 2006 zijn eerste benoeming in de parochie Rijswijk, Voorburg en Leidschendam. Zijn tweede benoeming kreeg Stephan in de parochie Katwijk en Oegstgeest, dat later fuseerde met Wassenaar en Voorschoten. Vijf jaar geleden werd Stephan gevraagd door bisschop Van den Hende om het pastoraal team van Parochie Heilige Willibrordus te versterken. "Mijn laatste benoeming kwam uit de hemel vallen. In de loop van de jaren heb ik het vak geleerd. Een viering op kerstavond geeft wat extra spanning. Het is dan een volle kerk. Er zitten dan veel mensen in de kerk die ik niet ken. Het vormt voor mij dan een uitdaging hoe ik ook deze mensen kan bereiken. Kerstavond is intensief, omdat het drie vieringen achter elkaar zijn. Een viering op kerstavond met daarin een preek moet je opbouwen. Het gaat erom mensen te enthousiasmeren en te inspireren. Te laten zien dat wij iets bijzonders vieren. Hoe de preek er precies uit gaat zien, zit nu nog niet helemaal in mijn hoofd. Wel weet ik, dat ik het ga hebben over de hoop."

Dit artikel is in zijn geheel te lezen op www.lissernieuws.nl.


Foto van de maand

Lisse n In de Facebookgroep Je bent Lisser als... is bovenstaande foto van Michiel Rote uit Sassenheim verkozen tot foto van de maand.

Hij vertelt zelf het verhaal achter het schieten van dit prachtige plaatje. "De foto is gemaakt op de Loosterweg nabij het kruispunt met de Essenlaan. Na een lekkere wandeling met mijn vrouw en onze twee honden door het Keukenhofbos reden we richting Sassenheim. Net na een bocht zag ik de prachtige weerspiegeling van die mooie lucht. Vlug op de rem getrapt, de auto even veilig aan de kant gezet en toen heb ik met mijn smartphone de betreffende foto gemaakt. Leuk dat de foto zo in de smaak valt, en door een aantal mensen is al een exemplaar gevraagd. De foto heeft iets spiritueels. Een collega van mij ziet er een soort trap naar de hemel in."