Pieter-Jil Pluimert, Henriëtte Guldemond en hun drie kinderen wonen in de bekroonde bollenschuur. | Foto: EA
Pieter-Jil Pluimert, Henriëtte Guldemond en hun drie kinderen wonen in de bekroonde bollenschuur. | Foto: EA Foto: Esther Akerboom

Zwarte Tulp Prijs 2018 komt opnieuw in Lisse terecht

Lisse n Wonen in een bollenschuur, Lisseser kan het bijna niet. Pieter-Jil Pluimert, Henriëtte Guldemond en hun drie kinderen zijn de gelukkigen die zich de bewoners mogen noemen van een prachtig gerestaureerde bollenschuur die in 1927 werd gebouwd voor de familie Van Beek. Zij ontvingen vrijdag de Zwarte Tulp Prijs 2018 voor de restauratie en herbestemming van hun bollenschuur met woonhuis aan de Heerenweg 429.

Door Esther Akerboom

De prijs is een initiatief van de Werkgroep Bollenerfgoed van het Cultuur-Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek die sinds 1997 aan het behoud en herbestemming van bollenschuren en andere waardevolle gebouwen van de bloembollencultuur werkt.

"Het is wel heel anders dan ik me kan herinneren." Marja van Bourgondiën-van Beek, een van de genodigden, is onder de indruk. "Mijn opa heeft dit laten bouwen en ik ben hier geboren en heb er een aantal jaren gewoond. Maar toen was het nog gewoon een bollenschuur." Dat kun je nu bepaald niet meer zeggen, want de schuur is veranderd in een hypermodern woonhuis waarin een aantal authentieke details zijn behouden, waardoor het een unieke sfeer uitstraalt. Het huis is nog maar spaarzaam ingericht; het gezin woont nog voor het grootste deel in het woonhuis aan de voorkant van het pand. "We weten nog niet precies wanneer we hier gaan wonen, maar we eten hier al wel geregeld", vertelt Henriëtte. Haar man geeft een rondleiding door het oude en nieuwe gedeelte, die van oudsher met elkaar in verbinding staan. "Het huis is in 1983 gekocht door mijn ouders en die hebben de voorzet gegeven voor de verbouwing. Na het overlijden van mijn vader in 1987 is er niets meer aan gedaan. In 2001 hebben wij het gekocht en inmiddels is het ingrijpend verbouwd."

Koppositie

Voorzitter van de werkgroep Piet Goemans gaf aan erg blij te zijn met het feit dat hij de prijs mocht uitreiken. "De Zwarte Tulp Prijs wordt sinds 2003 gegeven aan eigenaren van bollenschuren die gerenoveerd en herbestemd zijn. Het is een blijk van waardering voor de eigenaren en tevens een manier van aandacht vragen voor het erfgoed van de streek, zodat het verleden zichtbaar blijft. Dit is de vierde uitreiking in de gemeente Lisse, waarmee Lisse de koppositie heeft in de Bollenstreek."

Veel authentieke details zijn behouden

Ook Piet Onderwater sprak met de nodige technische kennis namens de werkgroep Hij gaf aan onder de indruk te zijn van de verbouwing. "De schuur is met respect verbouwd en veel authentieke details zijn behouden. Het nieuwe kozijn en de paneeldeuren passen bij de stijl van de schuur. Het is echt prachtig geworden."

Wethouder Kees van der Zwet zei blij te zijn dat er een duurzame woning is gecreëerd en te streven naar nog veel meer. De bewoners ontvingen een oorkonde en een fraai schildje om aan de gevel te hangen.


Ajax op bezoek bij Daltonschool

Hillegom n Daltonschool Hillegom kreeg vrijdag 30 november bezoek van Ajax.

Op die dag deden de groepen 5 tot en met 8 mee met de Ajax Life Skills & Clinics. De doelstelling van dit evenement was kinderen bewust te maken van gedrag en gedragingen op en rondom het veld, op sociale media, met geld en voeding.

De kinderen kregen ook training volgens de unieke Ajax methode. De Life Skills lessen bestonden uit lessen over de onderwerpen gezonde voeding, omgaan met geld en mediawijsheid.

De clinics zijn gericht op respect, samenwerken, plezier en discipline en sportiviteit in de breedste zin van het woord.

Alle kinderen gingen naar huis met een mooie oorkonde en een bidon. De school kreeg een groot bord met daarop de 11 kernwaarden van Ajax. Dit bord zal een mooie plek op school krijgen.

De kinderen kregen ook training volgens de unieke Ajax-methode.