Woningbouw in Lisse ligt op schema

LISSE n Alhoewel er nog altijd sprake is van een dringende behoefte aan woningen in alle categorieën, stelt de gemeente Lisse dat de bouw van woningen toch op schema ligt. Dat blijkt uit het onlangs gepresenteerde projectboek.

Door Arie in 't Veld

Lisse wil voldoende woningen bouwen voor alle doelgroepen. Door de gemeenteraad zijn extra streefpercentages vastgesteld zodat er een grotere differentiatie ontstaat. Niet voor alle plannen gelden overigens de streefpercentages. Voor een aantal plannen zijn namelijk reeds overeenkomsten getekend, waardoor bijstelling alleen mogelijk is wanneer de initiatiefnemer er ook een meerwaarde in ziet. De aangedragen streefpercentages van de gemeenteraad zijn leidend bij de gesprekken met ontwikkelaars. Locatiekenmerken kunnen tot een andere afweging leiden.

Eind 2016 heeft de provincie Zuid-Holland gemeenten verzocht om meer woningen te ontwikkelen. Door de instroom van migranten is het gewenst meer woningen te bouwen. De WBR (Woning Behoefte Raming) en de BP (Bevolkingsprognose) leveren samen een bandbreedte op waarbinnen er gebouwd moet worden. Voor december 2016 hanteerde de provincie de WBR-cijfers als maximum aantal woningen dat Lisse mocht bouwen. De provincie is bereid om mee te werken boven de WBR-grens mits doelgroepgericht wordt gebouwd, met onder andere voldoende woningen in de goedkope categorieën van de huur en koopsector.

Voor de periode 2017 -2030 heeft de gemeente Lisse 1004 woningen in de planvoorraad, waarvan 320 woningen in de periode 2017 – 2019 en 684 woningen in de periode 2020 en later. In 2018 zijn er 154 nieuwe woningen toegevoegd aan de woningvoorraad van Lisse, 149 woningen daarvan zijn toegevoegd door nieuwbouwprojecten. De overage woningen zijn splitsingen of vrije kavels in het buitengebied. De verwachte voorraadontwikkeling voor aan de start van 2018 was 108 woningen. Dit aantal is dus ruimschoots gehaald doordat enkele projecten uit 2017 een latere oplevering kenden. Een aantal projecten is in het stadium van realisatie maar daarvan wordt verwacht dat deze woningaantallen in 2019 worden opgeleverd. Het betreft 42 woningen in de Waterkanten/Sportlaan; 65 in het Havenkwartier; zes op het voormalige Don Boscoterrein; 25 aan de Greveling voor de eerste fase (ELKA) en op Heereweg 60 zeven stuks. De planvoorraad van de gemeente ontwikkelt zich in de goede richting. De verwachte realisaties van de voorraad blijven nog wel achter lopen door vertragingen in de bouwprojecten.


Kerstnachtdienst in de Grote Kerk

Lisse n In de Grote Kerk aan de Heereweg 250 is maandag 24 december een kerstnachtdienst. De dienst begint om 22.00 uur en voorganger is mevr. B. Woord uit Almere.

Het wordt een sfeervol verlicht feest met traditionele en moderne invloeden, waarbij het kerstverhaal op een andere manier wordt uitgebeeld. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door organist Albert Versluis en het muziekteam 'By Music'. Tijdens de dienst wordt speciale medewerking verleend door de jongeren die in juli 2019 voor een werkvakantie naar Oeganda hopen te gaan. Zij willen het geloof handen en voeten geven door samen met de lokale bevolking verder te bouwen aan de groeiende 'Real Shephard School'. Voor de organisatie van de reis is aansluiting gezocht bij de stichting Livingstone. De collecte tijdens de kerstnachtdienst gaat naar de jongerenwerkvakantie Oeganda.