Afbeelding
Foto: pr

Een nieuwe start

LISSE n De jaarwisseling is in zicht en door betrokken instanties wordt op dit moment hard gewerkt aan het wereldkundig maken van onder andere de vrijwilliger en vrijwilligers van het jaar en de politicus. Ik zou zeggen: laat de broedende kip maar even met rust, want op 7 januari zal toch alles duidelijk moeten worden tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.

In Hillegom is men wat dat betreft al enkele weken een stuk verder. Daar worden regelmatig artikelen in de kranten geplaatst over de genomineerde dorpelingen. Lisse ligt op dat terrein dus achter en als 'rechtgesneden' Lisser moet zoiets je wel wat doen. Maar goed, op alle mogelijk fronten is er inmiddels samenwerking tussen de diverse gemeenten, zoals de inmiddels vermaarde HLT (Hillegom-Lisse-Teylingen) op ambtelijk gebied. Over het werken van deze dorpen als supertrio zijn met de hand voor de monden echter nogal eens negatieve opmerkingen op te vangen, maar wellicht heeft u daar weinig last van. Heel plezierig natuurlijk, maar als er ook maar iets van die negatieve geluiden waar is, dan wordt het tijd om te overdenken in het nieuwe jaar een nieuwe start van zo'n samenwerking te maken. Niet fuseren, uiteraard. Maar zeg ook wat dat betreft nooit nooit. Dat lesje hebben we wel geleerd van Noordwijkerhout, waarvan de toenmalige raadsleden bij hoog en laag beweerden totaal niets te voelen voor een fusie met Lisse en Hillegom. Het woord fusie was daar met harde hand uit de woordenboeken geschrapt. Totdat…… ja totdat een fusie met Noordwijk in beeld kwam. Vanuit het Lissese heb ik niks meer vernomen over de Noordwijkerhoutse ommekeer in denken en doen, maar intussen is die fusie wel een feit. Die gefuseerde dorpen gaan dus een nieuwe start maken in het nieuwe jaar. Voor mij hoeft dat niet op die manier, maar er zijn uiteraard wel zaken aan te wijzen die in het nieuwe jaar een goede start verdienen. Zoals het aanpakken van armoede. Jaja, dat komt ook in Lisse voor, al komt niet iedereen die dit betreft hiervoor uit. Met als een van de grootste voorbeelden het hebben van een voedselbank die wekelijks voor zo'n dertig gezinnen een voedselpakket maakt en verdeelt. Ook een landelijk fenomeen en eigenlijk is het schandalig dat in een land zoals Nederland dat zich welvarend noemt dit noodzakelijk is. Alle eer voor degenen die er in slagen dit op te lossen. Mooi voor een nieuwe start.

En naar buiten kijkend wat mij betreft ook alle eer voor mensen die het voor elkaar krijgen dat al die lieden die regelmatig in de trottoirs en wegen wroeten voor het leggen van kabels of iets dergelijks het eindelijk eens met elkaar eens worden. Zodat al die kabeltrekkers ermee ophouden dat als het ene bedrijf de werkzaamheden heeft beëindigd en de boel dichtgooit, een ander bedrijf de zaak weer openhaalt en ook aan het schatgraven begint. En dat dan overal in het dorp en keer op keer. Een goede afstemming van dat werk zou een goed begin van het nieuwe jaar kunnen zijn. Ongetwijfeld zult u ook nog dingen kunnen noemen waarmee anderen het nieuwe jaar goed kunnen starten als ze dat aanpakken. Goede wensen voor een goede start (en vervolg) dus en ik wens u en de uwen dat van harte toe.