Een delegatie van de Gildemeesters toog naar het LUMC voor de overhandiging van de cheque. | Foto: pr
Een delegatie van de Gildemeesters toog naar het LUMC voor de overhandiging van de cheque. | Foto: pr Foto: Picasa

Gildemeesters overhandigen cheque aan onderzoeksteam LUMC

REGIO n Een delegatie van de Gildemeesters Bollenstreek heeft maandag 24 december een cheque van 10.000 euro uitgereikt ten behoeve van het kankeronderzoek aan het LUMC.

Het was de helft van de netto-opbrengst van het Bollenstreekgala op 10 november bij hotel Van der Valk in Sassenheim. De andere helft ging naar Museum De Zwarte Tulp ten behoeve van de uitbreiding.

In het Leidse ziekenhuis legde professor dr. Rob Tollenaar nogmaals uit wat het onderzoek inhoudt en hoe belangrijk dit is. Daarna sprak dr. Wilma Meskers over de vorderingen die er de afgelopen jaren gemaakt zijn. Gevraagd naar een voorzichtige prognose van een mogelijke start bij patiƫnten werd een drietal jaren genoemd. Na deze uitleg overhandigde Jan van Vliet, voorzitter van de Gildemeesters, de cheque die met veel dankbaarheid aanvaard werd.


Gemeente wil mantelzorgers verder ondersteunen

LISSE n De gemeente wil meer doen om mantelzorgers te ontlasten in hun zware taak. "Maar niet iedere mantelzorger meldt zich voor ondersteuning bij de gemeente," aldus wethouder Jolanda Langeveld.

Door Arie in 't Veld

"In het afgelopen kwartaal hebben we onder de ons bekende mantelzorgers de behoefte aan een bredere ondersteuning gepeild. Die behoefte is er en de gemeenteraad krijgt nu het voorstel om geld beschikbaar te stellen om de Regeling Huishoudelijke Hulp Toelage te verbreden. Die regeling is in het eerste half jaar van 2018 beperkt aangevraagd en toegekend, namelijk achttien keer. Dit is weinig gezien het feit dat er ongeveer 400 Lissese mantelzorgers geregistreerd zijn bij WelzijnsKompas. Dit betekent dat van het in totaal voor Lisse beschikbare budget (166.889 euro) nog maar 20.250 euro is gebruikt voor de huishoudelijke hulp aan mantelzorgers. Er is 15.000 euro gereserveerd voor uitvoeringskosten voor de periode 2018-2019 voor WelzijnsKompas en 1.066,67 euro voor communicatie."

Behalve van huishoudelijke hulp kunnen mantelzorgers dan ook gebruikmaken van andere vormen van ondersteuning (zoals huishoudelijke hulp, vervangende hulp thuis of een mantelzorgcoach) en krijgt de gemeente bovendien meer inzicht in de behoeftes van mantelzorgers. De regeling wordt uitgevoerd door Stichting WelzijnsKompas.