Ondernemers vinden omgeving Action onveilig

LISSE n De ondernemers op bedrijventerrein Meer en Duin vinden de verkeerssituatie rond de Action onveilig. Dit bleek tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur, waar Jaap van Westerop insprak.

Door Arie in 't Veld

Van Westerom sprak namens de ondernemersvereniging cluster Meer en Duin. Hij gaf aan dat de vereniging een bijdrage wil leveren aan een goed bestemmingsplan, dat op een heldere wijze kaders biedt om ongewenste activiteiten tegen te gaan en gewenste activiteiten niet te belemmeren. Hij bracht onder andere naar voren dat al vanaf de eerste stap is aangedrongen op kaders of randvoorwaarden. De gemeente maakt echter steeds een terugtrekkende beweging, waardoor diverse branches buiten de boot dreigen te vallen. Hij zei ook dat de ondernemers vanwege de verkeersveiligheid willen voorkomen dat er gebouwd wordt op de tussenruimtes tussen de diverse units. Ook laakt het bestuur van de ondernemersvereniging de houding om de locatie van de Action te herstellen. "Hier is de verkeersveiligheid ernstig in het geding. Bij de revitalisering van indertijd is geen rekening gehouden met een grote toestroom van mensen. En van het toegezegde handhavend optreden is nog altijd niets gebleken. De ondernemers zien dat met lede ogen aan en vandaag of morgen gaat er wat gebeuren. Als we nu weer de fout gaan maken om een kringloopwinkel toe te staan, maken we een grote blunder."

Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei hierop dat er eerder is gesproken over de problemen van de verkeersstromen rond de Action. "Maar een alternatief zal wellicht voor ons onbetaalbaar zijn." Martijn Tibboel van de VVD zegt dat de Action-locatie zijn partij al jaren een doorn het oog is. "Maar het kost vermoedelijk erg veel om dit te veranderen." Van Westerop wees op de nare parkeersituatie ter plaatse. "Ook wij snappen dat het verwijderen van de Action veel gaat kosten. Niet aan beginnen. Maar er zou wel een voorziening kunnen komen met toestemming van het hoogheemraadschap om rond het pand te rijden maar de wethouder zei te willen stoppen met dit soort acties en in te zetten op handhaven. Maar daar zal de Action wel maling aan hebben." Guus Mesman van de PvdA vroeg zich af of er eigenlijk wel sprake is van ongevallen, ondanks de chaos die er af en toe ontstaat. Van Westerop zei dat de infrastructuur op het terrein niet op al dat verkeer is ingericht. En Gerrit Meiland van het CDA gaf aan dat Action daar is gekomen op een moment dat dit de gemeente goed uitkwam. "Spijtig, daar zitten we nu mee."

Wethouder Jeanet van der Laan zei het eventueel vestigen van een kringloopwinkel op een der terreinen afgewogen te hebben en geen problemen te zien. Wat betreft de handhaving is er nog wel wat te doen, maar je kunt niet elke dag overal tegelijk in de weer zijn. Dit jaar begint bedrijventerrein Meer en Duin met het keurmerk veilig ondernemen en wordt van alles ondernomen om het terrein zo veilig mogelijk te maken.


Politie vindt 210 kg illegaal vuurwerk

Voorhout n De politie heeft op zaterdag 29 december een man gearresteerd die 210 kilo vuurwerk in zijn bestelbus had liggen.

Na een melding over vuurwerkoverlast op de Linnaeuslaan bestond het vermoeden dat het ging om illegaal vuurwerk. Na onderzoek kwam de politie uit bij een woning aan de Linnaeuslaan. In de bestelwagen die voor het huis stond, troffen agenten illegaal vuurwerk aan. Ook werd professioneel vuurwerk gevonden, dat niet door consumenten mag worden afgestoken. De toegestane hoeveelheid legaal vuurwerk is 25 kilo. Met de 210 kilo werd de wet ruimschoots overtreden. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt. Later besluit de officier van justitie over de vervolging. Het vuurwerk is in beslag genomen.