Toekomst EU na de Brexit

Hillegom n In de Kulturele Raad is donderdag 17 januari een lezing met als titel: Toekomst EU na de Brexit.

Als het aan de Britse regering ligt is op 29 maart 2019 de Brexit echt een feit en verlaat Groot-Brittannië de EU. In deze lezing gaat Europa-deskundige Walter Pfeil in op de gevolgen van deze Brexit voor zowel Engeland als de rest van de Europese Unie.

De lezing start met een korte inleiding, waarin wordt verteld wat niet op het NOS-journaal aan de orde komt.

Wat maakt de EU uniek. Wat zijn haar krachtbronnen. Hoe gaat zij te werk. Op basis van welke rechtsgrondslag. Wat wil ze bereiken. En wat betekent zij voor de rest van de wereld.

Vervolgens komt uitgebreid de actualiteit van de Brexit aan de orde. Wat zijn nu de echte gevolgen, maar wat zijn ook de kansen. Hoe denken de overige 27 EU-lidstaten over de Brexit. In ieder geval lijken zij, na een diepgaande blik in de spiegel, te hebben gekozen voor de vlucht naar voren en verdieping van de onderlinge samenwerking. De hervormingsvoorstellen, inclusief de standpunten van onze Europarlementariërs komen hierbij aan bod.

De lezing wordt afgesloten met een blik op de aanstaande Europese verkiezingen. Op basis van persoonlijke interviews geven de parlementariërs aan wat je zelf het beste kunt doen om het beleid in Europa te beïnvloeden. Tijdens de lezing is er volop ruimte voor het stellen van vragen.

Walter Pfeil (1959) is Europa-deskundige en verbonden aan Stichting EU Research en Educatie (Eured). Sinds 1995 houdt Eured zich vanuit een onafhankelijke positie bezig met Europa. Zij verzorgt gastlessen, lezingen en cursussen, en verstrekt advies. Zij richt zich op het verkleinen van de kloof tussen Brussel en de Europese burger.

De lezing aan de Prinses Irenelaan 16 begint om 19.30 uur. Entree kost 5 euro. Toegangskaartjes zijn ook te bestellen via www. scbh.nl.


Doe mee

Hillegom n In de Meerstraat 20 is iedere woensdagavond een inloopavond voor (kwestbare)jongvolwassenen uit Hillegom.

Op deze avonden worden verschillende thema's besproken of bijvoorbeeld iets creatiefs gedaan.

Op woensdagavond 16 januari is de inloopavond van 19.00 tot 21.00). Dan komt burgemeester Arie van Erk ook op bezoek.