Meer vraag naar duurzaamheidsleningen

LISSE n Inwoners van Lisse kunnen sinds 2016 een duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente. De lening biedt de mogelijkheid om duurzame maatregelen aan een woning te financieren tegen een aantrekkelijke rente (momenteel 1,6%). De looptijd van de lening is 10 jaar voor maatregelen tot 7.500 euro en 15 jaar voor hogere bedragen. Inwoners kunnen minimaal 2.500 euro lenen en maximaal 25.000 euro.

Door Arie in 't Veld

In een evaluatierapport wordt gesteld dat inwoners de lening kunnen aanvragen via de website van de gemeente Lisse. De aanvraag voor een lening wordt eerst getoetst door de gemeente op basis van de verordening. Daarna verstuurt de aanvrager zelf de aanvraag met de toewijzing van de gemeente naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Op basis van de ingestuurde documenten voert het SVn een kredietwaardigheidstoets uit. Daarna verstuurt het SVn een offerte naar de aanvrager. Op dat moment beslist de aanvrager definitief over het aangaan van de lening. De doorlooptijd (tussen de datum van aanvraag bij het SVn en de datum van de opening van het bouwdepot) verandert wekelijks en is sterk afhankelijk van de werkvoorraad van het SVn. Op het moment dat de offerte van SVn ondertekend en ontvangen is én in het dossier staat, opent SVn binnen 7 werkdagen een bouwdepot. De gemeente Lisse beschikt over een totaalbedrag van 300.000 euro (voor onbepaalde tijd) voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen. In november 2018 was daar nog ongeveer 3.000 euro van over.

Cijfers

In 2016 zijn er 7 duurzaamheidsleningen aangevraagd. Vijf van de duurzaamheidsleningen zijn aangevraagd in de categorie tot 7.500 euro, gevolgd door 2 duurzaamheidsleningen tussen de 7.500 euro en 15.000 euro. In 2017 zijn er in totaal 6 duurzaamheidsleningen aangevraagd en in 2018 (t/m juni) zijn er in totaal 12 aanvragen gedaan. De meerderheid van de duurzaamheidsleningen is aangevraagd in de categorie tussen de 7.500 euro en 15.000 euro, gevolgd door 4 aanvragen tot een bedrag van 7.500 euro en 3 aanvragen tussen de 15.000 euro en 25.000 euro. Opvallend is dat in twee van de drie jaren 'zonnepanelen' de meest populaire maatregel was. In het andere jaar was de maatregel 'zonnepanelen' even populair als isolatie.

Uit de cijfers van het evaluatierapport blijkt het aantal aanvragen langzaamaan te stijgen. Het extra inzetten van communicatiemiddelen kan meer mensen stimuleren om een duurzaamheidslening aan te vragen. Dat kan de gemeente onder meer op de volgende manieren doen: via de gemeentelijke website, via social media zoals Twitter en Facebook, en via lokale kranten.