Het Heemskerkplein van bovenaf. De ontwikkeling van het terrein is mede afhankelijk van wat Museum de Zwarte Tulp gaat doen.| Foto: Arie in 't Veld
Het Heemskerkplein van bovenaf. De ontwikkeling van het terrein is mede afhankelijk van wat Museum de Zwarte Tulp gaat doen.| Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Gemeente wil vorm geven aan Heemskerkplein

LISSE n Het gemeentebestuur wil zoetjesaan de ontwikkeling van het Heemskerkplein in het centrum aanpakken. Of zo u wilt: het Raadhuisplein, of de Factorij. Er worden in het projectboek diverse namen genoemd. De naam Heemskerkplein heeft niet de voorkeur, omdat er al een plantsoenaanleg met die naam in de Zeeheldenbuurt is.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Jeanet van der Laan zegt dat in 2017 een raadsbesluit is genomen dat uitgaat van opdeling van de verschillende deelgebieden om versnelling van de voortgang te bereiken. De deelgebieden zullen niet integraal, maar gescheiden worden ontwikkeld.

Panorama Tulipland

Eerder al maakte de wethouder bekend dat Museum de Zwarte Tulp de gemeente heeft gemeld dat het voornemens is om bij het museum een uitbreiding te realiseren met Panorama Tulipland. De Zwarte Tulp is met de gemeente in gesprek om de extra parkeervraag die de uitbreiding veroorzaakt te bespreken en de haalbaarheid van de museumuitbreiding te onderzoeken. Deze parkeerbehoefte in de nabijheid van het museum is aanleiding om het vraagstuk te betrekken bij de ontwikkeling van het plein. De belangrijkste voorwaarde voor de haalbaarheid van de museumuitbreiding is het inpassen van 20 à 30 extra parkeerplaatsen.

Verkenning

Begin van de zomer 2018 is gestart met een haalbaarheidsonderzoek om de museumuitbreiding met Panorama Tulipland te bekijken. Er is door het museum lang gezocht naar mogelijkheden. Het college heeft nu eerst zelf een ruimtelijke verkenning gedaan naar potentiële locaties. Wethouder Jeanet van der Laan zegt hierover dat op basis van deze verkenning er gesprekken zijn gestart met het museum. "Nadat we meer duidelijkheid hebben over de locatie zal het onderzoek naar de parkeervraag worden uitgevoerd. Het college zal uiterlijk in het eerste kwartaal van 2019 de raad informeren over de uitkomsten."

Gewoonste Zaak

Een belangrijk punt is dat in de aanpak van dit gebied er samenhang wordt gebracht in de ontwikkeling van de deelgebieden. Het risico is anders dat er onomkeerbare besluiten voor invulling van de deelgebieden worden genomen die oplossing van knelpunten (in de nabije omgeving) in de weg staan. "De twee huizen naast De Gewoonste Zaak kunnen al wel ontwikkeld worden, daar heeft de plaatsing van het Panorama geen invloed op."

Er lijkt dus enige beweging in de uitvoering van het plan te komen. Veel is echter ook afhankelijk van het idee van het museum met betrekking tot het panorama en de behoefte aan parkeerruimte. "Ik realiseer me dat het naar Lisse halen van Panorama Tulipland een enorme kans is voor het museum, de horeca, het toerisme en het levendiger maken van het centrum. Alleen het museum is aan zet en zal snel met een goed plan moeten komen", aldus Van der Laan.