Clubs moeten gewoon OZB betalen

Lisse n Het college van B en W verwerpt het verzoek van een aantal verenigingen/stichtingen/clubs om de OZB kwijt te schelden of te verminderen. De afwijzing houdt verband met het gelijkheidsbeginsel en ongelijkheid.

Kwijtschelding aan verenigingen en stichtingen is wettelijk niet mogelijk, aldus het college. Alleen particulieren kunnen voor kwijtschelding in aanmerking komen als hun inkomen ontoereikend is om de aanslag te betalen en zij geen vermogen hebben. Door Belastingen Bollenstreek is een uitgebreide memo gemaakt over de onmogelijkheden van kwijtschelding en (eventueel) vrijstelling. Het is niet alleen een antwoord aan verschillende verenigingen die een verzoek tot vermindering of kwijtschelding hebben ingediend, maar ook aan het CDA Lisse. Deze partij heeft schriftelijke vragen gesteld over het amendement Omtzigt over de wijziging van de verordening OZB met betrekking van Algemeen nut beogende instellingen (ANBI) en Sociaal belang behartigende instellingen (SBBI). Vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en andere belastingkanalen wordt negatief geoordeeld om de mogelijkheden van het amendement Omtzigt toe te passen.


Boekhouder veroordeeld

Lisse n Vier maanden celstraf en een werkstraf van 240 uur. Die kan een 55-jarige man uit Lisse tegemoetzien wegens de verduistering van 290.000 euro van de Stichting Vier Voeters. Dat meldt het Leidsch Dagblad. Volgens de rechtbank heeft de boekhouder zijn positie misbruikt en moet hij het geld terugbetalen. De Lissenaar zat in geldnood door zijn gokverslaving. De verduistering werd januari 2018 ontdekt, waarna de man bekende.