Burgemeester Spruit en directeur Siemerink ondertekenden het convenant in een wit Keukenhof. | Foto: pr
Burgemeester Spruit en directeur Siemerink ondertekenden het convenant in een wit Keukenhof. | Foto: pr Foto: Arie in 't Veld

Convenant versterkt de band

LISSE n Keukenhof en de gemeente Lisse gaan nauwer samenwerken. Dit is vastgelegd in een convenant dat vorige week dinsdag op Keukenhof werd ondertekend door burgemeester Lies Spruit en Keukenhof-directeur Bart Siemerink.

Door Arie in 't Veld

Vanaf de oprichting van Keukenhof is er een relatie tussen beide instellingen, zoals in de vorm van een vermakelijkhedenbelasting, het instellen van een toeristenbelasting en het sluiten van een privaatrechtelijke (bijdragen)overeenkomst over de periode 2009-2018. De juridische wetgeving is echter veranderd. Er zijn wijzigingen doorgevoerd in de mogelijkheden om als gemeente te werken met een bijdragenovereenkomst. Dit betekent in dit geval dat voortzetting van de bijdragenovereenkomst minder oplevert voor de ontwikkeling van Lisse dan een samenwerkingsconvenant waarbij vrijwillig wordt geïnvesteerd in projecten.

Met het inzetten van de nieuwe koers vervalt daardoor de jaarlijkse bijdrage van 155.000 euro van Keukenhof. Dit is in de begroting 2019 en de meerjarenraming 2020 – 2022 meegenomen.

"We willen de ontwikkeling van Lisse, Keukenhof en waar mogelijk ook de Bollenstreek versterken. Dit convenant is hiervoor een basis. Ieder jaar leggen we afspraken vast die we samen gaan uitwerken," aldus burgemeester Lies Spruit.
Het college van B en W is van mening dat met dit convenant een resultaat wordt bereikt passend bij de huidige tijd en gestoeld op een vorm van gelijkwaardigheid. In de samenwerking ligt de nadruk op thema's als economie, toerisme en mobiliteit. Een nieuw gezamenlijk onderwerp is duurzaamheid. Het convenant bevat ook praktische afspraken. Zo wil Keukenhof de entrées van Lisse versterken, rotondes adopteren en bijdragen aan het groenonderhoud. Gemeente Lisse steunt Keukenhof op haar beurt weer bij het verbeteren van de bereikbaarheid.
De gemeenteraad is in oktober in een besloten vergadering bijgepraat over het voornemen en de mogelijke inhoud van het convenant. Daarnaast heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de raad en Keukenhof over hun rol in dit convenant en de mogelijkheden hiervan. Het resultaat van deze bijeenkomst gaf het college voldoende vertrouwen om het convenant op de ingezette koers af te ronden. Het coalitieakkoord, dat is vastgesteld door de raad, zet in op versterking van de samenwerking met Keukenhof. Het convenant wordt besproken in de raadsvergadering van 31 januari.