Ingrid van Polen werd geboren in Zweden en groeide op in de Verenigde Staten. Ze woonde in zeven landen en elk land beïnvloedt haar kunst. | Foto: pr
Ingrid van Polen werd geboren in Zweden en groeide op in de Verenigde Staten. Ze woonde in zeven landen en elk land beïnvloedt haar kunst. | Foto: pr Foto: pr

'Zien is meer dan kijken alleen'

Lisse n Ingrid van Polen exposeert van 2 februari tot en met 1 april in de bieb van Lisse. In de halvitrine exposeert Willy-Veenman haar keramiek.

Van Polen: "Het zien van een schilderij is een persoonlijke ervaring, direct menselijk contact is waar het om draait. Het is een interactief proces, geen eenzijdige consumptieve actie." Van Polen probeert te bereiken dat mensen bij het zien van haar schilderijen inhouden, even pauzeren, reflecteren en zich ermee verbonden voelen. Van Polen is van oorsprong Zweeds en is opgegroeid in Amerika. Ze woonde in zeven verschillende landen en in elk daarvan heeft zij haar kunst beoefend.

Overal zocht ze contact met professionele kunstenaars die haar verder hielpen op haar artistieke reis. Die invloeden zijn terug te vinden in haar werk. Haar gekozen medium is olieverf vanwege het trage tempo. Olieverf geeft de mogelijkheid om de unieke toets van de kunstenaar op het exacte moment van het ontstaan vast te houden. Het leidt tot een intieme verbinding met de menselijke perceptie, voor de kunstenaar maar ook voor de kijker. Haar schilderijen zijn een weergave van haar intense voorbereiding, haar aanwezigheid in de gebeurtenis, herhaalde analyse en toets.