Joost Krieger:
Joost Krieger: "Voor ons was onder meer belangrijk dat de hulp structureel was." Foto: pr

In Lisse nu ook extra hulp voor mantelzorgers via WelzijnsKompas

WELZIJN n Een keer in de twee weken komt een huishoudelijke hulp van DSV - via WelzijnsKompas - strijken bij Joost Krieger en Jacqueline van der Zijden in Lisse. "Dat lijkt misschien niets bijzonders, maar voor ons scheelt het heel veel geregel", vertelt Joost. Ook zijn leven is flink veranderd sinds drie jaar geleden een tumor bij Jacqueline werd ontdekt.

Na een spannende operatie in het hoofd bleek dat Jacqueline hersenbeschading had opgelopen; met afasie en blijvende beperkingen aan rechterarm en -been tot gevolg. Joost: "Dan staat alles op z'n kop. We belandden achtereenvolgens in het ziekenhuis, verpleeghuis en revalidatiecentrum. Alles bij elkaar zo'n negen maanden. Ik had in die tijd een verantwoordelijke baan als financieel manager, maar uiteindelijk was dat niet meer goed te combineren met de situatie thuis. Nu werk ik bij Cremer in Lisse en dat combineert beter. Op woensdag en vrijdag ben ik zelfs om half twee al thuis. Dat is ook nodig, want ondanks de thuiszorg, schoonouders en therapeutische hulp blijft er genoeg te doen. En voor Jacqueline en onze dochter is het ook fijn dat er niet altijd andere mensen over de vloer zijn - hoe welkom alle hulp ook is."

Snel via WelzijnsKompas

Inmiddels hebben Joost en Jacqueline de zorg thuis goed op de rit. De huishoudelijke hulp, waarvoor zij een bijdrage van vijf euro per uur betalen, is een welkome aanvulling. "Toen ik hoorde dat de gemeente tot eind 2019 geld beschikbaar zou stellen voor hulp in de huishouding, ben ik daar meteen achteraan gegaan. In december 2017 waren wij de eerste gebruikers van de HHT-regeling: de Huishoudelijke Hulp Toelage." Aanvragen bleek eenvoudig. "Gewoon via WelzijnsKompas. Daar vul je online of schriftelijk een formulier in en - na een gesprekje met de mantelzorgadviseur - kan de ondersteuning in gang worden gezet."

Sinds kort geldt dat niet meer alleen voor hulp in de huishouding. De gemeenteraad heeft eind januari namelijk besloten dat mantelzorgers in Lisse ook andere hulp mogen aanvragen. En net als in Hillegom zijn die andere vormen van hulp kosteloos. Mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld een tennismaatje voor hun partner vragen, zodat zij even op adem kunnen komen. Maar wie liever zelf een cursus doet of hulp bij klussen nodig heeft, kan ook bij WelzijnsKompas terecht. Joost: "Voor ons was het belangrijk dat we mijn schoonmoeder konden ontlasten, die toch al heel veel doet, én dat de hulp structureel was. Ik ben er echt heel blij mee." Dat er nog niet zoveel mensen gebruikmaken van de HHT-regeling verbaast Joost. "Waarschijnlijk is de drempel om hulp te vragen toch hoog. Je denkt al snel: dat doe ik er ook nog wel even bij. Maar op een gegeven moment wordt het zóveel. Terwijl ondersteuning zo geregeld is. Je hoeft geen stapel papieren in te vullen of langs allerlei instanties. Voor je het weet staat het op de rit. Ik vind het een hele zorg minder."


Favorieten winnen regionale voetbalquiz

Lisse n De Nachtegaal in Lisse was vrijdag 8 februari the place to be voor liefhebbers van een voetbalquiz. Kwis-Spelen, bestaande uit de Lissers Jorit Doeswijk en Hubert Habers, had een pittige quiz gemaakt, waarbij de voetbalwereld werd rondgegaan in zestig vragen. De zege ging naar het favoriete koppel Bas Schreurs en Roderick Smal. Zij wonnen een verzorgde voetbalreis naar Barcelona. Er waren 54 koppels ingeschreven, van wie de meesten uit Lisse kwamen.

Door Jankees Faas

Kwis-Spelen weet voor de presentatie van de regionale voetbalquiz altijd een bekende spreker te strikken. Dit kunnen cabaretiers zijn zoals Peter Heerschop en Sjaak Bral, ex-profarbiters zoals Dick van Egmond en Roelof Luinge of sportverslaggevers zoals Mart Smeets en Andy Houtkamp. Laatstgenoemde deed afgelopen vrijdag voor de tweede keer de presentatie. Houtkamp: "De voetbalquiz was dit jaar moeilijk. Er doen dan ook heel wat koppels mee van heinde en verre, die vaak beroepsmatig (Voetbal International, Nu-Sport en Sportzeloot) heel veel van voetbal weten. Het gaat er tijdens zo'n quiz sportief en aardig aan toe. Dus geen telefoons aan tijdens de quiz." Tussen de vragen door werd ook geld opgehaald voor Alpe D'Huzes. Doeswijk doet hier met een team aan mee samen met onder meer quizdeelnemer Rob van Amsterdam.

Bij de eerste vraag ging het over de deelnames van Nieuw-Zeeland aan het WK Voetbal. De eerste ronde bleek ook lastig te zijn voor de winnaars van de FC Lisse Voetbalquiz uit dit jaar: André Lemmers en Matthieu Haring. Lemmers meldt: "Moeilijk hoor, de eerste ronde. Het valt niet mee om voetbalzaken te weten die te maken hebben met onder meer Afrika, Azië en Australië." Haring vult aan: "De eerste ronde was bijna niet te doen."

Rode lantaarn

De boezemvrienden Paul Randsdorp en Rob van Amsterdam horen jaarlijks bij de deelnemers. Randsdorp: "Een keer kon ik helaas niet mee doen. Twee jaar geleden brak ik vlak voor de quiz mijn enkel." Van Amsterdam: "We zijn tevreden met een plek in het linkerrijtje." Deelnemen is ook belangrijker dan winnen voor Lex de Ree en Sjaak van den Berg. Per traditie is dit koppel de winnaar van de rode lantaarn, als de nummers laatst.

In de tweede ronde, met vragen over Europa, wist het koppel Lemmers en Haring aardig op te halen. Er was ook een strijd gaande wie het beste Lisserse koppel zou worden. Sjoerd van Aanholt zei voorafgaand aan de quiz zelfverzekerd dat hij dit zou worden samen met Stefan Balkenende. Hij zou gelijk krijgen. De quiz was goed te volgen via vier grote schermen. Door de tafels van de deelnemers ruim van elkaar te plaatsen was afkijken onmogelijk. Schreurs en Smal wisten uiteindelijk met één punt verschil hun rivalen Rypke Bakker en Michel Abbink te verslaan. Na een slow-start grepen Kees van Gent en Harry Hamer de derde plaats.