De gekapte bomen aan de Spekkelaan; de gemeente hoopt dat ze opnieuw gaan uitlopen. | Foto: AihV
De gekapte bomen aan de Spekkelaan; de gemeente hoopt dat ze opnieuw gaan uitlopen. | Foto: AihV Foto: A. in 't Veld

Ruim 240 bomen op kaplijst

LISSE n De komende tijd zullen specialisten weer handen vol werk hebben aan het kappen van risicovolle bomen in het dorp. Alle gemeentelijke bomen worden elke drie jaar gecontroleerd op gezondheid en veiligheid. In 2019 gebeurt dit in de wijken: Meer en Duin; Meerenburgh; Oranjewijk; Zeeheldenwijk; Centrum; Bloemenwijk en Van Rijckevorsel.

Door Arie in 't Veld

Soms is het noodzakelijk dat bomen worden gekapt. Dat geldt bijvoorbeeld in situaties waarin de veiligheid in het geding is. Dit keer gaat het om 240 stuks. Een groot deel van die bomen lijdt aan essentaksterfte. Alle gekapte bomen worden vervangen, maar komen niet altijd op exact dezelfde plek terug.

Wethouder Kees van der Zwet licht toe dat de zaak rigoureus wordt aangepakt. "Maar we willen niet het risico lopen dat aangetaste bomen op een geven moment omvallen en schade veroorzaken. Of erger. Een en ander is overigens ook vastgelegd in ons bomenbeleidsplan, met dit keer de nadruk op bomen met essentaksterfte." Van der Zwet onderstreept dat Lisse een groene gemeente is en wil blijven, maar dat er soms moet worden ingegrepen. "In dat kader ligt ook de gedachte om niet meer allemaal dezelfde bomen in één straat te planten. Als er dan namelijk een ziekte uitbreekt, moeten alle bomen weg en zit je met een kale straat." Over de situatie aan de Spekkelaan nabij Duinhof die is ontstaan na de kap van de bomen aldaar, zegt Van der Zwet: "Die bomen waren niet goed meer en zijn op pakweg een meter boven de grond afgezaagd. We bekijken of ze op de stompen weer willen uitgroeien, zoals je wel vaker ziet. Dat gebeurt niet binnen een korte periode, maar we hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken. Tot die tijd is de weg met een venijnige bocht erin, overzichtelijk. Dat dient dan weer de veiligheid." De wethouder zegt tenslotte dat Lisse in het kader van duurzaamheid en onderhoud af wil van exoten. "De groei van de bomen die we dan kiezen is wellicht wat trager, maar wel toegespitst op de omstandigheden hier. De achtergrond daarvan zijn niet alleen de risico's die met exoten samengaan, doch ook het effect daarvan op de biodiversiteit, Deze visie moet overigens nog in beleid worden vertaald."