| Foto: PR
| Foto: PR Foto:

Voedselbank verhuist

Hillegom n De Stichting Voedselbank Hillegom, die ook De Zilk voorziet, en die nu nog werkt vanuit aan pand aan de Mgr. van Leeuwenlaan naast de Jozefkerk, moet binnenkort verhuizen vanwege de herontwikkeling van het Jozefpark.

Daarom heeft het college in overleg met de Stichting Voedselbank Hillegom een oplossing gezocht: de gemeente Hillegom verstrekt aan de Stichting Voedselbank een subsidie (lening) van 345.000 euro om een bedrijfsunit aan te kopen van waaruit de Voedselbank haar werk kan blijven doen. In het geval dat de werkzaamheden van de Voedselbank ophouden koopt de gemeente Hillegom dit pand voor 1 euro weer terug.

In Hillegom leven ongeveer 400 huishoudens op of onder de armoedegrens. Dat zijn rond de 700 inwoners waarvan 200 kinderen. Er zijn op dit moment 65 gezinnen met 150 monden die mede afhankelijk zijn van de Voedselbank.

Toegang tot de Voedselbank is gebonden aan strikte criteria. Een alleenwonende volwassene komt in aanmerking voor een voedselpakket als hij of zij na aftrek van huur, gas, water, elektriciteit en verzekeringen minder overhoudt dan 215 euro per maand. Voor een extra gezinslid van 18 jaar of ouder wordt dit bedrag verhoogd met 80 euro, ongeacht de leeftijd. Ter controle van deze financiële gegevens dient de aanmelding via officiële hulpverleningsinstanties te gebeuren.

In de Raadscommissievergadering bleek brede steun voor het voorstel van B&W ondanks enkele kritische opmerkingen van oppositiepartijen VVD, D'66 en Bloeiend Hillegom.

Zo pleitte de Louise Pijnacker van de VVD voor een goede afstemming met de andere Voedselbanken in de regio met het oog op mogelijke kostenbesparing en stelden Sander Boschma van D'66 en Ria Heemskerk van Bloeiend Hillegom voor dat de gemeente Hillegom de bedrijfsunit aankoopt en vervolgens voor 1 euro aan de Stichting Voedselbank verhuurt.

Dit, om de Stichting niet met beheer en onderhoudskosten van het pand te belasten. Wethouder de Jong ontraadde dat omdat het staand beleid is van de gemeente Hillegom om zelf geen onroerend goed te verwerven of te beheren. Ook zag hij strijdigheid met artikelen in de wet Markt en Overheid.

Het voorstel gaat als bespreekpunt naar de raadsvergadering van 21 februari voor definitieve besluitvorming.

Als die instemt, kunnen we de slingers bij de Voedselbank ophangen, aldus coördinator Luuk Geljon in haar warm pleidooi bij de aanvang van de vergadering.

| Tekst: Jos Draijer